21. 2. 2012.

Demofest: Hoće li festival biti ugašen?

Sudbina banjalučkog Demofesta, kao jednog od najvećih i najposećenijih festivala u BiH, će biti poznata do 15. marta, što je rok za odluku o tome da li će banjalučki brend i ove godine okupiti brojne ljubitelje muzike iz regije i Evrope
Piše: D. Tomić/Sarajevo-x

Brankica Janković, direktorica firme Aquarius koja je prethodne četiri godine organizirala Demofest, je potvrdila za portal Sarajevo-x.com da je sudbina festivala za sada neizvjesna.

- Demofest je preživio četiri godine, a da li će ga biti ove godine još uvijek ne znamo. Nažalost, mi kao organizator nismo više u prilici da budemo jedan od najvećih finansijera ovog projekta, rekla je Jankovićeva.
Ona je dodala kako činjenice govore da je interes sponzora rastao iz godine u godinu, ali da je izostala podrška nadležnih institucija.
- Na svim mjestima u institucijama vlasti, gdje postoje budžeti za podršku projektima iz kulture, turizma, omladinskih projekata i sl., se raspisuju konkursi na koje mi apliciramo. Međutim, ne postoji jasna strategija, nema vizije u kom smjeru ćemo se razvijati na ovom planu, pa ne postoje jasni kriteriji na osnovu kojih se donosi odluka o tome koga ima smisla podržati, a koga ne. Razna udruženja po svim gradovima i selima dobiju finansijsku podršku, a regionalni projekt kakav je Demofest dobije odbijenicu, objašnjava dosadašnja direktorica Demofesta.

Ona dodaje da su ljudi koji rade na projektu festivala bili na razgovoru sa gradonačelnikom Banje Luke koji je predložio da se odluka o gašenju festivala prolongira do 15. marta.
- U međuvremenu, gradonačelnik je uputio molbu za podršku Demofestu, kao projektu od interesa za grad, na adresu Vlade RS i Vijeća ministara BiH i druge relevantne adrese. Konačan odgovor očekujemo ovih dana, a koliko znamo, odgovor još uvijek nije stigao, navodi Jankovićeva.

Prema riječima organizatorice festivala koji je s godinama postao brend i zaštitni znak Banje Luke, gradska Uprava je bila jedna od malobrojnih institucija koje su od prvog momenta bile uz projekt.
Na pitanje šta je s mogućnošću da se festival preseli u Sarajevo, Jankovićeva nam je rekla da o tome nisu razmišljali, ali da je ranije bilo ponuda za otkupljivanje licence.
- To se dogodilo nakon prvog Demofesta. Međutim, teško je bilo u tom momentu razgovarati o prodaji projekta koji najviše volimo i u čiju smo šansu duboko vjerovali, rekla je naša sagovornica.

Prema tvrdnjama organizatora, od samog početka Demofest je u potpunosti bio okrenut demo bendovima i promociji njihovog stvaralaštva, sa jedinim mjerodavnim parametrom koji se zove kvalitet.
- Kako je već primjetno da duže vrijeme nemamo koncentričnu masu novih zvijezda u ovom muzičkom miljeu, izuzetno je važno za cijelu regiju da Demofest inicira, podrži i pomaže one koji imaju realne osnove da idu dalje. Muzika ne poznaje granice, a Demofest je potvrda za to, jer ga jednako vole u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Sloveniji, Crnoj Gori, zaključila je Brankica Janković.

Нема коментара: