13.01.2012.

Željko Bebek: Pevao Selmi posle 38 godina (video)

Željko Bebek se na HRT-ovoj emisiji nakon 38 godina susreo sa 83. godišnjom Selmom Borić kojoj je posvećena čuvena pesma "Selma“

Pesnik Vlado Dijak joj je 1949. godine posvetio pesmu "Selma", a Bebek je sa Bijelim dugmetom snimio 1974. godine.- U to vreme pohađala sam Drugu žensku gimnaziju u Sarajevu, a moji roditelji su živeli u Zenici. Često sam sretala Vladu na ulici, a viđala sam ga i na korzou. Bio je zaljubljen u mene, ali ja to tada nisam znala jer mi nikada nije rekao. Jednom prilikom, kada sam odlazila kući, srela sam ga i on se ponudio da mi ponese kofere do železničke stanice. Tu smo se lepo rastali i, dok sam bila u kupeu, čula sam da govori: “Selma, ne naginji se kroz prozor”. Tek 1962. godine otac mi je poslao novinski članak u kojem je bila objavljena pesma “Selma” i tada sam shvatila da je posvećena meni – priseća se danas sredovečna Selma Borić, o kojoj je pretprošle godine Srđan Šarenac, autor iz BiH, snimio dokumentarac “Selma”. U filmu Selma Borić, dve decenije posle pesnikove smrti, kreće istim vozom kojim je pre pola veka pošla na fakultet u Zagreb, ali ovaj put ide da poseti grob Vlade Dijaka. Osim njenog, u filmu se mogu čuti svedočenja njenog bivšeg supruga Josipa, Vuka Krnjevića, Željka Bebeka, ali i Gorana Bregovića koji kaže da je u vezi te pesme najlepše to što je ona “jednu ženu učinila srećnom, jer u tome je sav smisao”.
“Selmu”, u izvođenju Bijelog dugmeta Selma Borić je prvi put čula 1975, u Zagrebu. Posle koncerta otišla je iza bine i predstavila se Bregoviću i družini rečima: “Pa, ja sam ta Selma”. U početku joj nisu verovali, ali su kasnije bili oduševljeni činjenicom da zaista postoji. Onda su počeli izlaziti novinski članci o njoj, a gostovala je i u mnogim emisijama.

 - Kada je Vlada došao u Zagreb da studira, još jednom smo se sreli na današnjem Trgu bana Jelačića. On nije ništa rekao, a ni ja. Samo smo se dugo gledali. Kasnije sam u jednim novinama pročitala da je on zbog mene došao u Zagreb na studije, ali nije imao dovoljno novca, te se ubrzo morao vratiti u Sarajevo. Mislim da je tada bio suviše zatvoren i plašljiv, a volela bih da mi je nešto rekao. Posle tog susreta sa Vladom mesec dana nisam mogla nikoga da vidim niti da učim. Nekako sam bolovala za njim.U to vreme Selma je učila sa jednim kolegom sa fakulteta za kog se kasnije i udala, iako u njega nije bila zaljubljena. Razvod je bio neminovan. Za nju su i kofer i teret slavne pesme bili preteški, premda tvrdi da “s obzirom na to da je o meni napisana pesma osećam da ću i posle smrti živeti”. U međuvremenu se i sama bacila na pisanje. Pre tri godine objavljena je njena zbirka poezije “Selma putuje na fakultet”, u kojoj se nalazi i pesma “Sećanje na Vladu”.

Нема коментара: