13. 1. 2012.

Crni Pek: Kompilacija eksperimentalne muzike iz Srbije 90-ih (free download)

Beogradska neprofitna Nacionalna asocijacija za umetnost i kulturu (NAUK) priredila je jedinstvenu kompilaciju eksperimentalne i autsajderske muzike iz Srbije '90-ih koja se može besplatno skinuti s interneta

Ako nikada niste čuli za izvođače Ništa, Dve Bajage, Pod, Raritet, Dr. Fuzz, Ahil Metiljavi, Bogalji, Pigeons In Space, Starr & Webb, Vertical Bridge, Skattor Minox, ZML, Pagan Future, Antitelo, Fast Deadboy, -mrtvi-, Lips, In Meadow, Mordubian i Igi – to ne znači da ste vrlo slabo informirani o alternativnoj sceni u regionu.
Naprotiv, njihove snimke ni u Beogradu gotovo da niko nikada nije čuo, jer je reč o "eksperimentalnoj i autsajderskoj muzici" koja je nastajala u Srbiji 1990-ih godina.

"Crni Pek" je kompilacija spomenutih izvođača, ponuđena za besplatni download, ali je zanimljivo da su se pod istim nazivom edicije pojavila i četiri CD izdanja.

Sva su urađena u veoma malim i numerisanim tiražima, s ručno izrađenim omotima u duhu autsajderske "diy" produkcije i koštaju 350 dinara (otprilike 3 eura).

Do sada su objavljeni: Raritet - "Crna Kutija" iz 1991. (u 24 primerka), Skattor Minox - "512th Variant" iz '94. (u 16 primeraka), Antitelo - "1997" (u 12 primeraka) i Mordubian - "Mordubian" iz '99. (16 primeraka).

Kompilaciju možete skinuti na stranici NAUKA.

Нема коментара: