20. 1. 2012.

Srpska diskografija: Na internetu – novo, besplatno i legalno

Tek kolekcionari danas čekaju da se neki muzički album pojavi na ploči ili disku, a ni piraterija odavno ne cveta – uglavnom je dovoljan „klik” da biste s neke onlajn etikete preuzeli novi album nekog domaćeg benda, i to potpuno besplatno i legalno. Najpopularnija i najaktuelnija imena objavljuju na MTV-ju ili Egzitu, a nove adute naći ćete i kod Manekena Bigza, Silosa…
Izvor: cafecam.net

- Mnogi bendovi zainteresovani su da svoju muziku objave kod nas na sajtu, svesni da nema mnogo drugih opcija – izdavaštvo je dosta propalo, a i ono što se objavi u CD formatu brzo završi na internetu. Kod nas dobijaju ceo paket, trudimo se da albumi koje objavimo budu kvalitetni, da obezbedimo promociju izdanja za koja mislimo da su interesantna našoj publici i podršku u daljim koncertnim aktivnostima – kaže za Nikola Jovanović, muzički urednik regionalnog MTV-ja.
Noviteti na ovom sajtu su "Verbalni delikt" hrvatskog hip-hopera Generala Vua i „(Extrava)ganc novi FUNK!” Sevdah Bejbija, a na raspolaganju su vam i „The Greatestis Hits” Samostalnih referenata, „Prekršaj” Krša, „Pesmom kroz zid” Nikole Sarića, „Gola voda” Mirka Lukovića…

- Bendovi danas žive od koncerata, a najbolji primer je S.A.R.S. čiji je album „Perspektiva” za tri meseca imao više od 45.000 daunloudova – podseća Jovanović.

MTV, naravno, nije jedini koji nudi ovakav paket. Ista priča je, doduše na različitim nivoima i s različitim ciljnim publikama, i sa onlajn etiketama Egzita, magazina „Popboks” (Silos) koji redovno snabdeva alternativce, ili „Manekeni Bigza” (Neetiketa) otvorenih za kvalitetne, a nedovoljno afirmisane bendove različitih žanrovskih stremljenja.

I „veterani” se sve češće odlučuju za ovaj način distribuisanja svoje muzike. Pored bendova kao što su Multietnička atrakcija ili Nežni Dalibor, sa sajta Exitmusic.rs se mogu se skinuti i aktuelni albumi Discipline kičme (“Uf”), Eve Braun (“Playback”), Jarbola (“Zabava”), KKN-a (“Manifest”), Ritma nereda (“Paralelni svet”), Jarbola (“Zabava”)… Ipak, oni većinom još računaju i na fanove koji žele da imaju pravi album, pa su svoje albume objavili i u CD ili čak vinil formatu, sa ponekom bonus pesmom.

- Tokom narednih nekoliko godina vrlo verovatno će potpuno nestati CD format. Zvuči logično da će i daunloud izgubiti na značaju usled mogućnosti onlajn konzumacije. Posledica je verovatno nastavak gubitka industrijskih mistifikacija oko muzičkih dela, što uslovljava još manji društveni značaj muzike. No, individualno, ljudi koje sama muzika uzbuđuje mogu samo da dobiju – smatra Marko Grubić, vođa benda Vroom čiji se album „Input” našao na internetu takođe kao izdanje Egzitove etikete.

Nove etikete prostor za mlade bendove
Ako želite da čujete nešto novo i otkrijete šta sve danas nosi alternativna domaća scena, pretresite izdanja etikete „Silos”, koja je kao poslednje ponudila albume grupa Plastic Sunday i Autogeni trening, kao i „Manekena Bigza” koji gotovo svakog meseca izbacuju po par novih albuma. - Ljudske potrebe objavili su već drugi album za nas, a najnoviji na „Neetiketi” su Baobab iz Arilja, Stereolimit iz Niša i beogradska Grupa kao takva. Plan je da privučemo još više bendova iz Srbije i regiona, kaže Ivan Jakovljević ispred „Manekena” (inače frontmen benda Dž Dž koji je prvi svoj album postavio na ovaj sajt).

Нема коментара: