20. 1. 2012.

Johnny Otis: Preminuo "kum rhythm and bluesa"

Johnny Otis (rođen Ioannis Alexandres Velitoes, 28. decembra 1921., Vallejo) - američki muzičar grčkog porekla najpoznatiji kao autor i izvođač r&b klasika "Willie And The Hand Jive", koji se takođe smatra "kumom rhythm and bluesa", preminuo je u predgrađu Los Angelesa u utorak 17. januara

Iako belac, Otis je decenijama proslavljao crnačku muziku, a bio je aktivan i kao bandlider i kao voditelj na radiju.
Rođen u grčkoj imigrantskoj porodici, odrastao je među Afroamerikancima i samim tim se identifikovao više s njihovom, nego s sopstvenom kulturom. Još kao tinejdžer je promenio pravo ime Ioannis Alexandres Velitoes u Johnny Otis, smatrajući da više zvuči crnački.



Već 1950. godine deset njegovih pesama bilo je na Billboardovoj r&b listi, a spomenuti klasik "Willie And The Hand Jive" prodat je u više od 1.5 miliona primeraka i kasnije je doživeo dodatnu popularnost obradom Erica Claptona.

Otis je kasnije napisao i "Every Beat Of My Heart", pesmu koja je postala veliki hit Gladys Knight & The Pips.

Otisov uticaj bio je veliki i u pogledu prepoznavanja i promocije drugih talenata, među kojima je bila i grupa Big Mama Thornton And The Robins. Bio je producent njihove pesme "Hound Dog" koju je kasnije proslavio Elvis Presley.

Takođe je redovno vodio emisiju na neprofitnim stanicama mreže Pacifica Radio sve dok 2005. godine nije bio primoran da se povuče zbog slabog zdravlja. 1994. godine primljen je u Rock And Roll Hall Of Fame.

Tačan uzrok smrti još je nepoznat.

Нема коментара: