18. 1. 2012.

Kustendorf: Počelo uz vatromet i trubače (video)

Uz spektakulrni vatromet i trubače, u prisustvu slavne francuske glumice Izabel Iper, istaknutog južnokorejskog režisera Kim Ki-duka, priznatog američkog reditelja nezavisnog filma Ejbela Ferare, večeras je na Mokroj Gori počeo 5. Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”
Izvor: Tanjug

Festival su, u bioskopskoj sali “Prokleta avlija”, zvanično otvorili njegov osnivač, reditelj Emir Kusturica i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.
Marković je, uz konstataciju da se “na planini čuvaju najbolje stvari – najbolje pesme, najbolje igre i najveći junaci, stvaraju i neguju mitovi”, istakao da je najveći mit koji se čuva na Mokroj Gori, mit o nezavisnoj filmskoj produkciji.
On je kazao da je to moguće samo zbog toga što “na planini postoje pet godišnjih doba”, aludirajući na film počasnog gosta “Kustendorfa”, južnokorejskog režisera Kim Ki-duka (Proleće, leto, jesen, zima i… proleće).

Ministar je rekao da je moguće uraditi tako veliki i ozbiljan posao kao što je “Kustendorf” samo “ako se uz to i dobro zabavljate i uključite mlade u to”, i primetio da se festival priprema za nove tehnologije o čemu svedoči današnje predstavljanje najkvalitetnije digitalne filmske kamere.
Kusturica je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da ugosti u Drvengradu, kako je rekao, najveću živu glumicu Izabel Iper, jednog od najboljih autora nezavisnog filma Ejbela Feraru i selektora Kanskog festivala Tjeria Fremoa.
Fremoa je pozdravio prisutne i istakao da nema ničeg lepšeg nego “emociju filma” podeliti sa drugima u zamračenoj sali ispred velikog platna.
On je izrazio zadovoljstvo što u 21. veku, veku slika, film i bisokopi imaju i dalje značajnu ulogu, i pozvao mlade filmske stvaraoce da budu hrabri i otvoreni za sve ono što film predstavlja.
Prethodno je, ispred crkve, prikazan retrospektivni film o specijalnim trenucima i atmosferi prethodnih “Kustendorfa”. Po vejavici, uz kuvano vino i trubače Orkestra Dejana Petrovića, mnogobrojni posetioci su igrali i uživali u spektakularnom vatrometu nad Drvengradom.
Nakon zvaničnog otvaranja, Kusturica će počasnom gostu festivala Kim Ki-duku uručiti “Nagradu za buduće filmove”.
Očekuje se projekcija novog filma južnokorejskog režisera – “Arirang”, za koji je dobio glavnu nagradu u programu “Izvestan pogled” prošle godine u Kanu, i radionica koju će održati za studente i mlade filmske stvaraoce, učesnike takmičarskog programa “Kustendorfa”.
Muzički program počeće tačno u ponoć, nastupom ruskog sastava “Pelageja”.
U konkurenciji 20 filova
Do 23. januara za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 20 filmova iz Evrope, Kirgistana, Kanade, Meksika i SAD, u selekciji Dunje Kusturice, a žiriju predsedava iranska glumica Lejla Hatami.
Ovogodišnja “Retrospektiva velikana” posvećena je Kim Ki-duku i turskom režiseru Nuriju Bilge Džejlanu.
U okviru programa “Savremene tedencije” biće prikazani filmovi gostiju festivala – braće Darden, nemačkog režisera Andreasa Drezena, iranske rediteljke Mardjan Satrapi, Ejbela Ferare, danske rediteljke Frederike Aspok, kao i ostvarenje “Razvod: Nader i Simin” Ašgara Farhadija u kome igra Lejla Hatami.
Posetioci će, u okviru ciklusa “Velika glumačka dostignuća” imati priliku da pogledaju i filmove “Gospodja Bovari” Kloda Šabrola (1991), u kojem glumi Izabel Iper i “Prorok” Žaka Odijara, sa Taharom Rahimom u glavnoj ulozi.
Ove godine uveden je program “Novi autori” namenjen debitantskim dugometražnim filmovima autora koji “svojim specifičnim filmskim jezikom postepeno osvajaju svet filma”, a tu je i tradicionalni “Prateći program”.
U večernjim časovima koncerte će održati “Rozenberg trio” (Holandija), “Stribor i Trovači” (Srbija), Adam Stinga (Moldavija), “Sonido Galo Negro” (Meksiko), kao i Orkestar Bobana i Marka Markovića iz Srbije.

Нема коментара: