23. 1. 2012.

Dušan Kojić Koja: Bolje je da ne znate kakav sam privatno

Osamdesetih godina grupa Disciplina kičme predstavljala je originalnu pojavu na sceni bivše Jugoslavije. I pored neobičnog zvuka koji je nudila, uživala je više nego pristojnu reputaciju te ostavila značajan pečat na muziku jednog vremena, najviše zahvaljujući maštovitom i harizmatičnom frontmenu, basisti i pevaču Dušanu Kojiću Koji. Od tog perioda bend je prošao kroz nekoliko metamorfoza, menjao je naziv, žanr, članove i scenski nastup, ali je zadržao osnovne komponente - originalnost i Koju 
Autor: H. Prolić/DnevniAvaz

Prošle godine, pod imenom Disciplin A Kitschme grupa je objavila album "Uf!", koji je preksinoć predstavila i publici u Sarajevu, na koncertu u klubu "Cinemas". Naglašavajući kako u bh. prestonicu ne dolazi onoliko često koliko bi voleo, Dušan Kojić započeo je razgovor.
Odraz razmišljanja

- Poslednji put smo imali manji letnji klupski nastup 2010. godine u bašti FIS-a povodom projekcije mog muzičkog filma "Fank-I-Lastiš Crnog Zuba" u dodatnom programu Sarajevo Film Festivala. Sarajevu je Disciplina uvek svirala, u svim svojim fazama, uključujući i jedan od naših prvih nastupa. To se desilo 1982. upravo u klubu "Sloga", gde smo se, evo, sada vratili.

Koliko se posljednji album grupe razlikuje od onoga što je Disciplina svirala osamdesetih?
- Mislim da se razlikuje mnogo u odnosu na ono što je grupa svirala i u osamdesetim i u devedesetim. Album "Uf!" pravi je pokazatelj onoga kako grupa sada razmišlja.
Nastup u Sarajevu upriličen je pod sloganom "Prestani da mrziš do sebe ako držiš", koji, ujedno, aludira i na pesmu grupe. Smatrate li da je upravo ta mržnja dovela do raspada Jugoslavije i koliko je danas još prisutna među ljudima na ovim prostorima?
- Onaj ko je upravljao sukobima u Jugoslaviji, a jasno je da se to samo od sebe nije desilo, računao je vrlo iskusno na mržnju koju je kod jugoslavenskih naroda mogao lako da izazove. To se i desilo. Danas živimo posledice svega toga. "Prestani da mrziš" jedna je od pesama s novog albuma i nije upućena nekome posebno, jednostavno je odraz autorovog razmišljanja u tom trenutku.

Mobilni i sat

Kako komentirate današnju regionalnu scenu?
- Konačno je to sve malo ozdravilo, u smislu da ima sve više grupa različitog usmerenja i senzibiliteta. Ja to pozdravljam, ali grupe mahom žele da zvuče onako kako zvuči ono što slušaju, a današnja svetska, bilo mainstream ili alternativna, muzika je prilično dezorijentisana. Zvuči dosta mehanički, bez mnogo emocija ili, pak, drugačijih ideja, tako da se to reflektuje i na ovaj region.
Otkud i nakon toliko godina energija i inspiracija za ovu vrstu posla?
- Nas greje ljubav prema muzici i najverovatnije ovo jeste naš posao, samo što mi to ne doživljavamo kao posao. Ne može se baš lako objasniti.

Koliko se danas uopšte isplati baviti muzikom koja nije komercijalna, muzikom kakvu stvara upravo Disciplin A Kitschme?
- Sve je neisplativije, moram reći, ali ne smemo pokleknuti.

Pratite li politiku?
- Ne previše, tek toliko da ne budem iznenađen nekim novim redosledom događaja.

Jedan ste od retkih koji ne koriste mobilni i sat. Zar nemate nikakvu potrebu za tim spravama?

- Ispostavilo se da ne. Uvek je neko pored mene ko ima mobilni.

Kakav je Koja privatno?
- Bolje je da ne znate.

Zeleni zub
Svojevremeno ste bili poznati i pod pseudonimom Zeleni zub, kao lik kojeg glumite u kultnom filmu "Kako je propao rokenrol". Gde je danas Zeleni zub?
- Zeleni je odavno postao Crni, a čeka ga, najverovatnije, još jedno preobraćanje.

Нема коментара: