3. 12. 2011.

Nebojša Simeunović Sabljar (Dža ili Bu): Promene su izbrisale rokenrol

Beogradski sastav „Dža ili bu" sledeće godine proslaviće 25 godina postojanja. Beskompromisni i puni energije, najavljuju i takav nastup na predstojećem NS Koncertu godine
Autor: Aleksandar Savanović/Press

Od poslednjeg albuma „Ultra muk" prošle su četiri godine, a nastup na Koncertu godine biće prilika da pretpremijerno izvedu pesme sa novog albuma koji će se izaći 2012. godine.
Glavna osa oko koje se vrtela (i vrti) egzistencija benda je pevač i tekstopisac grupe Nebojša Simeunović Sabljar, pevač specifičnog glasa i tekstopisac britke poezije koja nikad nije pristajala na kompromise i ustupke.

- Ove godine smo imali veliki broj koncerata i dosta gostovanja na festivalima, što u Srbiji, što van nje. Pomenuću Šabački letnji festival, srebrenički „Silvertown Shine" i „Desant na Drvar", naravno u Drvaru, gde smo bili u prilici da posetimo i pećinu u kojoj se krio Tito. U očajničkoj potrazi za dotičnom legendom, osvetljeni upaljačima i mobilnim telefonima, spustili smo se u najzabačenije delove pećine. Snimali smo album i proveli puno vremena u našem studiju „Fabrika", koji se zahvaljujući mom iznenadno dobijenom nasledstvu našao u novom prostoru i sa novim set-apom.



# Šta možemo očekivati od novog albuma?
- Album je snimljen i nalazi se u fazi miksa. Zvaće se „Kukovo leto". Producent je bio Teodor Jani, koji je svojevremeno bio producent EKV-a. Album je najbliži starijem zvuku benda iz perioda sredine devedesetih. Rekao bih albumu „Strašni sud". Ovog puta smo išli na to da nađemo dobar gruv u vrlo jednostavnoj postavci bubanj, gitara, bas, vokal bez dodatnih eksperimenata. Album ima 10 pesama i sve su na kraju odlično izašle, tako da će nam biti teško da odredimo šta će biti prvi singl. Nikad nam se ranije nije desilo da publika na koncertima na bis traži stvar koju smo to veče prvi put odsvirali, ali sa ovim albumom se to dešavalo. To je dobar znak.
# Od čega živite i koliko stižete da se bavite muzikom u takvim okolnostima?
- Radim kao video-montažer rijalitija već šest, sedam godina. Sezonski rad na ugovor po serijalu omogućava mi da imam vremena da se bavim muzikom. Uleti tu i poneko snimanje u studiju, tako da kombinacijom svega toga živim koliko-toliko okej.
# Kritički okrenuti ka negativnim dešavanjima u društvu, bili ste otvoreno protiv režima 90-ih. Šta nas je danas snašlo, osim rasprodaje?
- Najveći lopov u ovoj državi je država. U suštini se nije mnogo izmenilo, bar po pitanju kulture. Problem je što su ovde promene došle kad je ljudima udarilo na stomak, a ne na mozak. Po pitanju rokenrola stanje je teže. Medijska zastupljenost je daleko manja nego devedesetih, iako smo tada mislili da će s promenama doći i do urbanih promena u društvu. Do tih promena nažalost nije došlo. Dok ovo pričam, na TV-u ide prilog kako se ekskluzivno prati svaki sekund odlaska Cece od kuće do suda. Neko ukrade dva miliona evra i uživa na gajbi, a neko padne sa vutrom i suši se u Padinjaku tri godine. Šta dalje reći?


Podseća na devedesete
# Kako gledaš na današnju postavu grupe u odnosu na onu sa koncerata godine 90-ih?
- Odlična je, jer „lajnap" po odabiru podseća na devedesete. Dosta bendova se vratilo na scenu. Tada je bilo teško vreme, ali mnogo više rokenrola. Obnavljanje Koncerta godina veliki je pomak nabolje.

Нема коментара: