14. 12. 2011.

Milanova preporuka: Galija – Mesto pored prozora

Galija se novim studijskim ostvarenjem odlučila na još jednu uzbudljivu plovidbu u svojoj višedecenijskoj karijeri. Savremena moderna poetika „estradnog“ tipa, svedoci smo toga ponajviše u poslednjih petnaest godina, definitivno mora u sebi nositi “velike“, „snažne“, „prodorne” reči i pojmove koje bi „pogodile“ i „uzdrmale“ masu
Piše: Milan B. Popović

Školski primer šta jedna, svidelo se to nekome ili ne, apsolutna hit pesma u sebi treba da sadrži je tekst za numeru „Pesma od bola“, Ace Lukasa. U njoj su opevani i pesma, i bol, i život, i čaše, i sto, i tuga, i drugovi, i naravno, ona. Sa druge strane mikrofona, gitare i liričkih tekstualnih odabira, imamo Galijin novi, prvi udarni, potencijalni hit singl i zasigurni video zapis, Zločin i kazna.

Ako prenebregnemo činjenicu da je ovde preslikan naslov romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskog,  kao i ponovni upliv u srpsku estradu u vidu doslovce istoimene pesme Zdravka Čolića, može se doći do saznanja da je sam naslov nove pesme Galije, iako veoma upečatljiv i prodoran, sa idejnog i kreativno artističkog stanovišta - krajnje neoriginalan. Međutim, u Galijinom,  Zločinu i kazni, imamo i milost, i nju mladu, i čin sahrane, i duboku ljubav, i žvot, i tamu i dno. Iako sve ovo u slučaju Galije, uz muzičku kreativnu podršku Nenada Milosavljevića, deluje veoma sveže, ozbiljno i u skladu sa modernim vremenom i trenutkom u kojem je pesma i nastala, verujem da će te se složiti da su pojmovi u Galijinom Zločinu i kazni, semantički, energetski i smisleno - gotovo identični sa pojmovima iz gorepomenute Pesme od bola. Čak, Galijina opservacija u pojedinim momentima ume da zazvuči i za nijansu “teže”, turobnije i melanholičnije. Glavni tekstopisac na albumu Mesto pored prozora je Predrag Milosavljević, i on, provereno i iskusno, zna da pogodi emociju pevača grupe Galija (i svog brata, Nenada) i taj njihov kreativni spoj se u više navrata u karijeri grupe Galija, ispostavio kao idealan i provereno nenadmašan! Ono što je važno napomenuti – a to novije, mlađe generacije poklonika ove grupe i domaće rok muzike uopšte, gotovo sam siguran da ne znaju – neke od najvećih hitova grupe Galija napisao je čuveni pesnik Radoman Kanjevac, tokom realizacije albumske triologije u kojima su tekstovi pesama govorili o sudbinama ljudi na Balkanu u vremenu koje je najavljivalo raspad tadašnje Jugoslavije. Svakako treba napomenuti da je sve tekstove pesama na prvih pet Galijinih albuma (osim za pesme "Gospi" i "Decimen") napisao dokazano talentovani Predrag Milosavljević.


Kad se sve sabere i oduzme, Galija ni novim albumom Mesto pored prozora nije udarila o sprud! Naprotiv, samo je potvrdila da je sasvim zasluženo na visoko pozicioniranom mestu na kojem se godinama unazad nalazi u istoriji srpske muzike. Galija i dalje sigurnim kursom plovi uzburkanim morem sadašnjice, širokim i snažnim  jedrima. Naravno, na čelu sa kapetanom i članovima posade koji se, uprkos višedecenijskoj plovidbi – ne predaju!
                                                                                                              MolitvaTetoviranogSrca

Нема коментара: