8. 12. 2011.

John Lennon: Na današnji dan ubijen je mirotvorac

Osnivač ultimativne grupe The Beatles John Lennon ubijen je na današnji dan, pre 31 godinu, ispred Dakote, elitne zgrade u kojoj je živio u New Yorku. Njegova supruga Yoko Ono, koja je bila prisutna u vreme ubistva, nije organizovala sahranu, umesto toga je kremirala Lennonovo telo, a pepeo prosula po njujorškom Central Parku

Pevača i tekstopisca koji je širio poruke ljubavi i mira hladnokrvno je ubio mentalno poremećeni čovek kada je Lennon imao samo 40 godina.
Sa četiri metka ispaljena u leđa ubio ga je fanatični obožavatelj Mark David Chapman, koji je osuđen za ubistvo na doživotnu zatvorsku kaznu, bez mogućnosti pomilovanja dok ne odsluži 20 godina kazne.
Do sada mu je odbijeno šest zahteva za pomilovanje, a Yoko Ono redovno piše Komitetu za oslobađanje da se plaši za sopstveni i život sina Seana ukoliko oslobode Chapmana.
Chapman je dve decenije nakon ubistva koje je potreslo svet priznao da je to uradio jer je želio da se oseća kao neko poseban i da bude slavan. Chapman je često govorio da je zavist opasna i da je bio veoma ljubomoran na Lennona jer je ovaj imao sve, a on ništa.
Nekoliko godina nakon Lennonovog ubistva, u Central Parku u New Yorku izgrađen je spomenik "Polje jagoda" za muzičkog velikana i mirovnog aktivistu Lennona, koje je nazvano po pesmi Beatlesa "Strawberry Fields Forever".


Svake godine stotine obožavalaca lika i dela Johna Lennona, koji je za života postao legenda, okupe se i odaju počast čoveku koji je obeležio drugu polovinu 20. stoleća.

U rodnom Liverpoolu su organizovani Dani sećanja na Johna Lennona i biće zvanično završeni danas. Inače, John Lennon ubijen je na datum rođenja Jima Morissona, kultnog pevača grupe The Doors.

Нема коментара: