19. 12. 2011.

Baobab: Pogled Iznad (free download)

Album "Pogled Iznad" je u toku avgusta najavila pesma "Samo ti i samo ja". Drugi singl je "Jedno", za koji je snimljen spot u režiji Milovana Ilića, srednjoškolca iz Arilja i jednog od “krivaca” za “dikografski” povratak Baobaba
Autor: ManekeniBigza

Baobab je nastao pre 18 godina u Arilju.  Miodrag  Petrović, Vladimir Korizma, Ivan Ikonić i Dejan Djuković su osnovali grupu. Dve probe su bile dovoljne da nastanu i prve pesme koje su potom i odsvirane na prvoj svirci. Dejan ubrzo odlazi. Nastavljaju dalje kao trio. Nove pesme definišu zvuk koji se kretao od garažne buke do pop pesama iz najbolje songwriter-ske tradicije. Te ’93  sve se brzo odvijalo za Baobab pa i prekid, Ivan odlazi u vojsku… Po njegovom povratku, bend nastavlja gde je stao… Nove pesme i konačno ulazak u studio. ’95 snimaju album. Pa sad, kao neko ko ih je slušao od samog početka mogu da kažem da su sve ili skoro sve uradili pogrešno na tom snimanju… i naravno, razočarenje i prekid.



U narednih par godina povremena okupljanja i poneka svirka. Ipak, ’98  odlučuju da izdaju te pesme. Album "Pesme iz babine kuće" (samoizdanje) nije promovisan, kasete su podeljene prijateljima i lokalnoj radio stanici. Bend praktično nije postojao do 2000. godine kada se dešava povratnička svirka koja jako dobro prolazi, ali i posle koje Vladimir odlazi… ipak nastavljaju dalje kao dvojac, gitara i bubanj. Svirke, nove pesme, ponekad bi se neko od prijatelja uključio…  2004. dolazi Goran Jevtović  koji postaje stalni član. Svirke postaju češće… a onda, na neki volšeban način zaboravljeni prvi album dolazi do novih generacija… klinci koji jedva da su bili i rođeni u vreme nastanka benda dolaze na svirke… i znaju pesme. Njih nema puno, ali su uporni u ideji da motivišu bend da ponovo uđe u studio.

I konačno - 2010. snimaju maksi singl "Dve leve noge". Singl se zavrteo na radio stanicama i dospeo na skoro sve relevantne liste koje se bave domaćom rock muzikom. Spot  koji je usledio režirao je njihov saborac iz ranijih bendova, Rade Popović. Ove godine u Vrbasu, studio "Šamarčina", počinju snimanje albuma koje je nastavljeno par meseci kasnije u studiju "Digimedia". Nekoliko dana pred odlazak u "Digimediju", Ivan Ikonić napušta bend… na njegovo mesto privremeno dolazi Ivan Blagojević koji je snimio bubnjeve na tim sesijama.

Baobab su:

Miodrag Petrović, gitara I glas

Goran Jevtović, bas gitara I glas

Ljubiša Golubović, bubnjevi

 Preuzmi mp3: Baobab – “Pogled Iznad”

Нема коментара: