27. 11. 2011.

Florence & The Machine: “No Light, No Light” - mnogo rasizma? (video)

Novi spot sastava Florence & The Machine za pesmu “No Light, No Light”, koji je objavljen 18. novembra, proteklih dana bio je predmet brojnih kritika zbog toga što “prikazuje superiornost bele rase”
Izvor: B92

U spotu je pevačica Florence Welch pod kontrolom čoveka obojenog crnom bojom koji nad njom izvodi vudu ritual. Iako je pevačica objasnila da je reč u prikazivanju sukoba mračne i svelte strane, brojni fanovi kritikovalu su spot, prenosi magazin NME (New Musical Express).

Članak “Superiornost belaca maskirana u pop video i dalje je superiornost belaca” nedavno je osvanuo na sajtu Racialicious.com. Autor članka smatra da spot glorifikuje belu ženu koja je centralni lik i predstavlja dobro, dok je zlo predstavljeno čovekom čija je koža ofarbana u crno.

“Diskusije o tome da li je Welch lično odgovorna za rasistički video su nas iznenadile. Kada rastavite spot na delove i zamislite broj ljudi koji stoji iza scenografije, koreografije, režije i ostalog u videu, zaista je iznenađujuće da nijedna osoba iz tima nije izrazila zabrinutost zbog problematičnosti spota”, navodi se u članku.

S druge strane, sajt Jezebel.com preispituje loš položaj vudu magije u spotu, koja je prikazana kao predstavnik zlih sila. Oni navode da je vudu religija kao i svaka druga, sa moralnim kodeksom, bogovima i boginjama, i da se i u drugim religijama javljaju brojne ceremonije koje štite od zlih sila.


Florence & The Machine 'No Light, No Light' by Arni & Kinski from Enid London on Vimeo.

Spot za pesmu “No light, No light”, drugi zvanični singl sa albuma “Ceremonials” režirao je duo Arni & Kinski.

Нема коментара: