28. 10. 2011.

Đorđe Marjanović: "Kraljev" 80. rođendan

Povodom 80. rođenada Đorđa Marjanovića, 30. oktobra u Domu sindikata biće održan koncert na kojem će se okupiti njegovi prijatelji i kolege

Na koncertu će nastupiti Oliver Njego, Esktra Nena, Miki Jevremović, Predrag Cune Gojković, Živan Saramandić, Bora Đorđević, Nada Pavlović, Dragana del Monako, Leo Martin, Radmila Karaklajić i Dušan Svilar. Soliste će pratiti pijanisti Nikola Rackov i Dule Jovanović, a predstaviće se i grupa "Ivan i klinci" koja tradicionalno dolazi iz Marjanovićevog rodnog Kučeva za svaki njegov rođendan. Specijalni gost biće mladi ruski pevač Andrej Berestenko.
Organizator koncerta i Marjanovićev dugogodišnji prijatelj Minja Subota, koji će i voditi program, objasnio je Tanjugu da je koncert osmišljen tako da Marjanovićevi prijatelji za rođendan mu poklone po jednu posmu i priču o njemu, o nekom događaju iz njegove uspešne karijere koji je nagoveštavao i pokazivao da će "Đorđe biti veliki".

- Prva LP ploča, "Opatija" na kojoj je postigao veliki uspeh sa dve kompozicije - 'Pesma raznosača mleka' i 'Prodavac novina', što je i radio na početku da bi preživeo u Beogradu, pa prve demonstracije u Jugoslaviji, kada je zbog njega dva sata bio zatvoren saobraćaj, prvo gostovanje u Rusiji... podsetićemo se svega toga, ispričao je Subota.

On je naveo da je Marjanović baš u Domu sindikata održao svoj prvi solistički koncert, kao i narednih 11.

- Uvek je izlazio pevajući 'Zvižduk u osam'. Sećam se nastupa kada Đorđe izlazi sa bežičnim mikrofonom, a publika, snimatelji i tonci Televizije Beograd u čuđenju gledaju gde je kabl, priča popularni voditelj i kompozitor.

Subota je najavio da će na koncert doći i poznati ruski producent Ljudmila Ljubimova, koja je letos posetila Đorđa povodom dokumentarnog serijala o jugoslovenskoj muzici, koja bi trebalo u novembru da se emituje na ruskoj državnoj televiziji, a jedan od glavnih aktera je i Marjanović.
Ljubimova bi trebalo, kako je rekao Subota, da uruči Marjanoviću na proslavi odredjene nagrade i priznanja, što samo govori o njegovoj velikoj popularnosti i poštovanju koje još uvek uživa u Rusiji.

Minja Subota je podsetio da je Đorđe decenijama donosio sreću ljudima u tadašnjoj Jugoslaviji i velikom SSSR-u i da je ovaj koncert način da "pokažemo da cenimo tradiciju i vrednosti bez obzira na muzički žanr".

- Estrada je danas potcenjena i smatra se problematičnom, ali Đorđe je deo ove kulture. Uprkos mnogim sumnjama on je postigao mnogo, naročito u SSSR-u, i to ne smemo da zaboravimo, istakao je Subota, uveren da "Srbija obožava Đorđa" i da će dvorana Doma sindikata na njegov rođendan biti puna.

Нема коментара: