10. 12. 2010.

John Lennon: Poslednji intervju

Legendarni član grupe The Beatles tri dana pre ubistva magazinu "Rolling Stone" je dao intervju, koji je danas, 10. decembra, prvi put objavljen posle 30 godina

Lennon je u svom poslednjem intervjuu, poručio da ne želi da bude mrtav heroj - poput Sida Viciousa i Jamesa Deana, a sudeći po izvodima iz tog teksta, Lennon je uoči ubistva zračio optimizmom.
S radošću je pričao o porodici - koliko se trudio da bude dobar otac svom najmlađem sinu Seanu i snažnoj vezi koju ima sa suprugom Yoko Ono - ali se sa gorčinom osvrnuo na muzičke kritičare - koji su bili razočarani njegovim muzičkim, ali i životnim izborom, nakon napuštanja The Beatles.

- Ti kritičari sa svojim iluzijama o umetnicima, to je kao idolopoklonstvo. Oni vole samo ljude u usponu? A ja ne mogu opet biti u usponu. Oni žele mrtve heroje, poput Sida Viciousa i Jamesa Deana. A mene ne zanima da budem mrtav heroj, rekao je.

Lennon je predvideo i da Brucea Springsteena, koji je u to vrem bio neprikosnovena rok zvezda čeka isti odnos kritičara:
- Neka Bog pomogne Bruceu Springsteenu kad odluči da on više nije Bog. Okomiće se na njega i ja sa nadam da će on preživeti.

U svojim četrdesetim godinama, Lennon je još razmišljao o usavršavanju, preispitivanju onoga što je postigao u životu i nastavio sa istraživanjem. Ostao je dosledan svom cilju - posvećenosti miru i ljubavi na zemlji.
- Nisam tražio divljenje. Nikada nisam očekivao čistotu duše. Nikada nisam tvrdio da imam odgovore za život. Samo sam u svojim pesmama davao svoje odgovore na ta pitanja, ja i dalje verujem u mir, ljubav i razumevanje, neke su od poslednjih Lennonovih reči za medije.

Lennon nije imao srećno detinjstvo - otac, Alfred Lennon, napustio je porodicu vrlo brzo posle njegovog rođenja, a majka, Julia, poverila je sina na vaspitanje svojoj sestri, a sama je tragično preminula kad je njemu bilo 17 godina. To je obeležilo njegov ceo život.
Od sedme godine je smišljao pesmice koje je ilustrovao crtežima i bio je pasionirani čitalac.
Godine 1952. je, kao učenik gimnazije, počeo da svira gitaru i potom je sa prijateljem Peteom Shottonom osnovao svoju prvu muzičku grupu, The Quarry Men.

Istorija grupe The Beatles počela je 1957. godine, kada se na putu u engleski grad Volton upoznao sa Paulom McCartneyem, koga je doveo u svoju grupu kao gitaristu. Ovim je nastao najslavniji sastav svih vremena, a njih dvojica su sarađivali na pisanju pesama i u prve dve godine saradnje napisali oko stotinu tekstova.
Lennona nisu previše interesovale studije, pa je prešao u umetničku školu, u kojoj je upoznao Stuarta Suitcliffea, kojega je doveo u grupu koja je 1960. godine postala definitivno poznata kao The Beatles.

Važna godina u Lennonovom životu je 1966, kada je upoznao kontroverznu japansku umetnicu Yoko Ono, sa kojom se posle dve godine venčao. Sa njom je napravio album, učestvovao u protivratnim protestima....

The Beatles su se definitivno raspali 1970. godine, a supružnici Lennon su se preselili u Sjedinjene Americke Države. Lennon je imao problem da obezbedi papire za boravak u SAD, jer je koristio droge, ali je 1976. ipak dobio "zelenu kartu. Sa Yoko Ono je 1975. godine dobio sina Seana i prilično povukao iz muzičkog sveta.

Lennona je, 8. decembra 1980. godine, ubio Mark David Chapman, ispred zgrade Dakota u Njujorku, nedugo pošto je dovršio jedan svoj album.
Tog dana Lennon je izlazio sa fotografske seanse sa čuvenom svetskom fotografkinjom Annie Leibovitz, koja je toga dana napravila poznatu seriju fotografija na kojoj Yoko Ono leži obučena, a John pored nje nag.

Chapmanu je tada dao autogram ne sluteći da je on njegov ubica.

I nakon 30 godina od smrti, John Lennon je ostao jedna od najvećih muzičkih ikona 20. veka, legendarni lik kome je posvećeno bezbroj filmova, knjiga i biografija i predstavlja simbol jedne epohe.

Svake godine na godišnjicu Lenonove smrti, 8. decembra, njegovi obožavaoci se okupljaju u njujorškom delu Central parka nazvanom "Strawberry fields" prema pesmi grupe The Beatles "Strawberry fields forever" gde je u centralnom delu napravljen mozaik sa natpisom "Imagine" po najpoznatijoj pesmi Lennona nakon raspada grupe.

Нема коментара: