23.10.2010.

Steve Wolfman Band: kandidat za Memphis

Steve Wolfman Band, blues sastav iz Splita, čiji debitantski album 'Na pola puta između stvarnog i sanjanog' distribuira Spona/Aquarius Records, kandidat je za čuveni svjetski blues festival u Memphisu
Glas.ba

Temelj ovog 'albuma - projekta', o kojem smo još ljetos pisali, pjesme su koje je u 80-im godinama izvodila splitska grupa Vukojarac – ali ih nikada nije snimila!

Na sceni su tada bili Metak, Kineski zid, Đavoli, Osmi putnik, Daleka obala..., a upravo je potonja u svojoj hit pjesmi 'Osamdesete' vjerno dočarala duh splitskog rocka obojenog posebnim mediteranskim štihom. No, eto, otkrivamo da je tada bilo još puno muzičara podno Marjana različitih žanrovskih predznaka koji su stvarali zanimljive pjesme a da one nisu dospjele do šireg kruga slušatelja.Djelomično 'retro raspoloženje' publike razlog je i motiv da se sa njih skine prašina.

Podsjetimo: prošle godine su to učinili kultni Marinko Biškić i njegov band Narodno blago (u kojoj je prije 30-ak godina svirao i Neno Belan). U lokalnim okvirima imali su kultni status, ali je trebalo proći više od četvrt stoljeća da se ponovo okupe Fon Biskich & Narodnog blago i snime svoj prvi album! S hitom simboličnog naziva 'Vratija se Šime' oduševili su i publiku i kritiku.

Blues muzika Steve Wolfman Banda će, vjerovatno, izazvati manje euforije od punkerskog raspašoja Biskicha, ali da će njihov album 'Na pola puta između stvarnog i sanjanog' imati svoju publiku, u to ne sumnjamo. Jedan od mogućih aduta jeste da su sve pjesme otpjevane na hrvatskom jeziku.

Iza (duhovito smišljenog ) pseudonima Steve Wolfman stoji Stevo Vučković, nekadašnji vođa spomenute grupe Vukojaraca, a danas fromtman sastava u kojem još sviraju Boris Hrepić Hrepa, Vinko Urlić i Nikola Džaja.

Steve Wolfman Band, dakle, očekuje vrlo značajan nastup u Zagrebu 10.11. u klubu Sax, u okviru Blues Challengea, na kojemu će biti biran predstavnik Hrvatske na čuvenom blues festivalu u američkome Memphisu.

Нема коментара: