6. 10. 2010.

Grinderman: Opovrgli navode o plagijatu

Škotski muzičar Frankie Duffy iz benda Kalel optužio je Nicka Cavea i njegovu Grinderman ekipu za plagiranje: njegova "Grey Man" umnogome je nalik pesmi "Palaces of Montezuma" Grindermana

Duffy je objasnio kako je pesmu snimio 2005. dok je bio u prethodnom bendu Rising Signs. Nakon razlaza pesma je ostala na njihovoj MySpace stranici, a čini mu se kako je poslužila kao inspiracija Nicku Caveu:
- Ne mogu pomoći sebi, ali mislim da je Cave jedne večeri odlučio da sedne za računar i prosurfuje stranicama nepoznatih bendova. Kada je došao do nas, video je da više ne postojimo i zaključio kako će prisvojiti pesmu i niko neće znati - pojašnjava Duffy i nastavlja: - Kada čujete pesme, sličnosti su i više nego očite. Uzeo sam gitaru i svirao uz "Palaces of Montezuma", izmena akorada je identična, a kada se uključi i vokal - pesme su potpuno jednake.


Nick Cave odbacio je optužbe i to baš pre izvođenja sporne pesme na koncertu 1. oktobra u londonskoj dvorani Hammersmith Apollo. - Napisao sam je za svoju suprugu - kaže Cave pokazujući na bubnjara Jima Sclavunosa.

Duffy je dodao kako razmišlja o sudskoj zaštiti svojih prava:
- Možda je slučajnost, no pesme su identične, a na novom albumu možete čuti bend kako raspravlja i u jednom trenutku spominju izraz "grey man" pa možda i nije slučajnost - smatra Duffy.

Нема коментара: