28.07.2010.

Parni valjak: U Beogradu posle 20 godina

Grupa Parni valjak, jedan od najpopularnijih bendova u bivšoj Jugoslaviji, održaće koncert u „Beogradskoj areni“ 16. oktobra. Ahi Rahimovski i članovi grupe veoma su uzbuđeni što će posle više od 20 godina svirati u Beogradu i najavljaju da će koncert trajati duže od tri sata

Bend se upravo nalazi na velikoj, izuzetno uspešnoj turneji po regionu, a na zahtev obožavalaca iz Srbije, zapevaće i u „Areni“.
- Kada smo krenuli na ovu turneju, otvorili smo i zvaničnu stranicu na „Fejsbuku“ gde su odmah počeli da stižu pozivi publike sa raznih strana. Beograd nas je tu od samoga početka zvao, iz dana u dan. Telefoni nam zvone stalno, javljaju se prijatelji, kolege, svi pitaju kad dolazimo. I evo, konačno stižemo. Toliko dugo nismo svirali u Beogradu i toliko mi je sve to emotivno da kad počne koncert nadam se da ni neću čuti muziku od pevanja iz publike - kaže Husein Hasanefendić Hus, vođa benda i autor najvećih pesama Parnog valjka.


Interesantno je da je ova grupa svoj prvi album „Dođite na show!“ objavila 1976, godine upravo za PGP i tako otpočela jednu od najuspešnijih muzičkih karijera u bivšoj Jugoslaviji. Uz osnivača Husa, prvu postavu ovog popularnog zagrebačkog benda činili su Aki Rahimovski, Srećko Antonioli, Zlatko Miksić i Jurica Pađen. Nakon objavljivanja drugog albuma „Glavom kroz zid“ 1977. godine Pađen napušta bend i njegovo mesto nakratko zauzima Džoni Štulić. On je kasnije osnovao Azru čije je prve pesme producira upravo Hus. Parni valjak objavljuje i ploču na engleskom „City kids“ koja 1979. godine dobro prolazi u nekoliko evropskih zemalja, ali bend ipak nastavlja sa radom na izrazito razvijenoj rok sceni nekadašnje Jugoslavije.

Nižu se albumi, skoro svake godine po jedan. Na ploči „Uhvati ritam“ (1984) gostuju Bajaga i Dejan Cukić, a na „Pokreni se!“ (1985) svira i legendarna Margita Stefanović iz EKV.
Akijev prodoran i krajnje jedinstven vokal izbija na sam vrh jugoslovenske scene, stvarajući jednog od najvećih pevača na ovim prostorima, dok Husov autorski, ali i liderski talenat kreiraju jednu istinski veliku rok grupu. Prema pisanju rok hroničara tog perioda, Parni valjak je od samog početka važio za koncertnu atrakciju i upravo tako je sticao brojne fanove.

Zasad poslednji studijski album „Pretežno sunčano“ objavljuju 2004. a naredne godine nakon pune tri decenije objavljuju definitivno povlačenje sa scene uz veliki oproštajni koncert. Članovi kreću svojim putem, ali nakon četiri godine se spontano okupljaju na sceni zagrebačkog kluba „Sax“ nakon čega publika i muzička javnost insistira na ponovnom okupljanju Parnog valjka. Bend odlučuje da napravi najveću turneju u karijeri koja je počela krajem prošlog leta. Nakon prepune „Zagrebačke arene“, sarajevske „Zetre“ i ljubljanskog „Tivolija, 16. oktobra dolaze u Beograd, zahvaljujući sponzoru koncerta „OTP banci“.

Dokumentarac
Turneja Parnog valjka protiče u znaku dokumentarnog filma „Nakon svih ovih godina“ i singla „Stvarno, nestvarno“ koji najavljuje novi album.
- Naslov novog singla najbolja je najava spektakularnog koncerta koji spremamo za „Beogradsku arenu“. Naš Parni valjak kotrlja se već punih 35 godina, a čini mi se da nikad nije bio moćniji uživo nego sad - poručuje producent benda Darko Hlupić i dodaje: - Svi u bendu su toliko inspirisani kao da je sve ovo prvi put! Uostalom, možda ovo i jeste neki novi početak, Parni valjak konačno svira u Beogradu nakon svih ovih godina.

Нема коментара: