31. 10. 2009.

U2: Ultimativni rekorderi u Americi


Prošlo je 22 godine otkako je irska četvorka U2 postavila rekordnu posećenost na koncertu u Americi. Rekord je napokon srušen, a srušili su ga sami krajem prošle sedmice u gradu Pasadena, čime su postali ultimativni rekorderi u nekoliko segmenata

Koncert s turneje "U2360°" na Rose Bowl stadionu u Pasadeni videlo je 97.014 gledalaca, što je najveća posećenost jednog američkog koncerta na kojem je nastupio jedan hedlajner. Poslednji put isti je rekord postavljen 25. jula 1987. na filadelfijskom JFK stadionu kada je U2 videlo 86.145 duša na njihovoj turneji "Joshua Tree".

Dakako, ove godine je, osim što je 11.000 ljudi više videlo Irce, zarađeno 8.4 miliona dolara više, odnosno u odnosu na 1987. kada su zaradili "tek" 1.5 milion američkih dolara, 25. oktobra 2009. su kući odneli 9.9 miliona pa vi izračunajte i razmislite koliko je muzička industrija napredovala.

Dodatna zanimljivost je da se među pet najposećenijih američkih koncerata ime U2 našlo čak tri puta (i to na prva tri mesta), pa su se uz njih našli još legendarni Pink Floyd i Backstreet Boys. Ali ni tu nije kraj, od tri imena u top 5 koncerata, tek je jedno američko ime.

Nadalje, s 9.96 miliona zarade, ovo je druga najveća zarada na koncertu jednog izvođača ili grupe u Americi, a prvo mesto drže Tri tenora.

Ovaj koncert uživo se prenosio putem YouTubea, a isti još uvek možete pogledati na U2 kanalu. Momci iz Dablina prvi su rock bend koji je uživo prenosio čitav koncert putem Interneta.

Нема коментара: