8. 9. 2009.

The Beatles: 20 stvari koje niste znali o legendarnim "bubama"

O popularnoj britanskoj četvorci nema šta se ne zna u javnosti. Ili se bar tako mislilo do sada. Verovali ili ne, postoji još mnogo toga što se ne zna o legendarnim "bubama"

Britanski "Telegraf" objavio je listu 20 nepoznatih stvari o "Bitlsima", koju prenosi "Blic online". Proverite svoje znanje o najpopularnijem rok bendu svih vremena.

1. Zvuči neverovatno, ali postoje još neke pesme "Bitlsa" koje nisu objavljene, kao što su "Carnival of Light", eksperimentalna pesma snimljena 5. januara 1967. godine, i 27-minutno izvođenje "Heltera Skeltera". Tu je i kompozicija Džona Lenona "Grow Old with Me", na kojoj su tri preživela člana "Bitlsa" radila početkom devedesetih godina.

2. Dva člana "Bitlsa", Lenon i Pol Makartni, bili su sporedni vokali u pesmi "Rolingstonsa" 1967. godine, pod naslovom "We Love You".

3. Pored toga što su napisali stotine pesama za svoj bend, Lenon i Makartni su takođe autori desetina pesama drugih muzičara, poput "From A Window" (Bili Dž. Krejmer i Dakote), "One and One Is Two" (Strendžersi i Majk Šenon), "Step Inside Love" i "It’s For You" (Sila Blek), "Come and Get It" (Bedfinger) i "Woman" (Piter end Gordon).

4. Treći studijski album "Bitlsa", "A Hard Day’s Night", jedini je na kome se nalaze čisto Lenonove-Makartnijeve kompozicije.

5. Pol nije prvo Makartnijevo ime, već Džejms. Lenon je promenio svoje srednje ime od Vinston u Ono, nakon što se 1969. oženio sa Joko Ono.

6. Na kraju pesme "Strawberry Fields Forever", čuje se kako Lenon mrmlja nešto kao: "Sahranio sam Pola" (I buried Paul), što je podstaklo glasine da je Makartni "mrtav". Lenon, u stvari, kaže: "Sos od brusnica" (cranberry sauce).

7. Jedina pesma "Bitlsa" na kojoj gostuje drugi muzičar, a da se pominje kao autor je "Get Back/Don’t Let Me Down (Bitlsi i Bili Preston). Preston, koji je došao na poziv Džordža Harisona da ublaži rastuće tenzije u bendu, svirao je Hamondove orgulje na obe pesme.

8. Dva dana nakon što je objavljen album "Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band", muzičar Džimi Hendriks počeo je svoj nastup u Londonu sa istoimenom pesmom sa tog albuma. Makartni je ovo ocenio kao "najveću počast".

9. Finalna verzija "Strawberry Fields Forever" napravljena je kombinovanjem dva dela pesme snimljene u dva različita ključa i dve brzine, što je za tadašnju opremu i tehnologiju bilo izvanredno dostignuće. Ipak, ni ovo nije u potpunosti zadovoljilo Lenona.


10. Jedina pesma "Bitlsa" čiji su autori Lenon i Harison je instrumental "Cry for a Shadow" snimljen 1961, kada je bend pratio Tonija Šeridana. "Flying" i "Dig It" su jedine dve pesme čiji su autori sva četvorica "Bitlsa".

11. BBC je zabranio emitovanje nekoliko pesama popularne četvorke, "I Am the Walrus" (zbog reči ‘gaće’), te "Fixing a Hole", "Lucy in the Sky with Diamonds" i "A Day in the Life" (zbog toga što tekst navodno govori o drogama).

12. Radni naslov za film "Help!" (Upomoć) bio je "Eight Arms to Hold You" (Osam ruku za grljenje).

13. Likovi Isusa Hrista, Mahatme Gandija i Adolfa Hitlera postavljeni su na omot albuma "Sgt Pepper" na zahtev Lenona, ali su na kraju izostavljeni.

14. Ringo Star bio je prvi koji je napustio bend, 1968, tokom rada na izdanju "White Album". Zbog toga je svaki od preostala tri člana benda svirao bubnjeve za neke pesme, umesto njega. Kada se Star konačno vratio, zatekao je svoje bubnjeve prekrivene cvećem.

15. Najbliže što su "Bitlsi" ikad bili do ponovnog ujedinjenja, bilo je na venčanju muzičara Erika Kleptona i Peti Bojd 1979, kad su svirali Makartni, Harison i Star. Lenon nije bio na venčanju.

16. Poslednji put kad su Lenon i Makartni svirali zajedno bilo je u studiju u Los Anđelesu "Hit Fektori" 1974. Neobični snimak, koji je možda nastao pod uticajem droga, a u čijem su stvaranju učestvovali i Stivi Vonder i Hari Nilson, bio je toliko lošeg kvaliteta da je snimak objavljen pod naslovom "A Toot And A Snore In 74." (Trubljenje i hrkanje ’74).

17. Lenon i Makartni snimili su obojica istoimeni demo "India", koji još nije objavljen. Svaki od njih snimio je i svoju verziju pesme Fets Domina "Ain’t That a Shame" za njihov "Rock ‘n’ Roll" album.

18. Prva pesma koju je Lenon napisao bila je "Hello Little Girl", dok je prva Makartnijeva bila "I Lost My Little Girl".

19. Izdavačka kuća muzičke legende Čaka Berija optužila je Lenona za plagijat zbog pesme "Come Together", koja podseća na Berijevu "You Can’t Catch Me" iz 1956. Slučaj je rešen vansudski. Džordž Harison je izgubio sličan slučaj na sudu, zbog njegovog solo hita "My Sweet Lord", koji zvuči kao pesma grupe Šifons "He’s So Fine".

20. Broj devet bio je značajan u Lenonovom životu – Džon je rođen 9. oktobra 1940, a njegov sin Šon rođen je na isti datum 1975. Napisao je pesmu "#9. Dream" za svoj deveti solo album "Walls and Bridges", koji je objavljen u septembru (deveti mesec) 1974. i završio na 9. mestu američkih top listi. Sa "Bitlsima" je napisao pesme "One After 909" i "Revolution 9". Živeo je u stanu broj 72 u 72. ulici u Njujorku a ubijen je u noći 8/9. decembra u istom gradu.

Нема коментара: