21. 6. 2009.

Sweeper & The Useless live in Kruševac: Jači od gromova (Foto)

Već vrhunski Sweeper te njihovi gosti The Useless nastavili su da održavaju dobri rokenrol duh Lazareve prestonice poslednjeg dana proleća... Narednog vikenda stižu Kanda, Kodža & Nebojša u isti prostor
Text & photo: I.St.Rizinger

Svih bubnjeva mi Darkvuda opet se vreme sinoć poigralo našim dobrim provodom, ali su gromovi s Ontarija bili dobroćudni te dozvoliše da se na maloj letnjoj sceni kruševačkog Kluba In odigra sjajan nastavak prošle sedmice Kojotom započete junske tekme...

Dakle, nanovo pretežno domaće snage razlepiše od dobre svirke... a to valjda i gluvima dovoljno govori sa kakvim se potencijalom ovdašnja scena susreće - upravo u trenutku kada impotentni delatnici Kulturnog Centra Kruševac po svaku cenu žele da sami sebi, a još više gradu, na određeno vreme otuđe Klub KCK-a predajući ga u ruke "sposobnim biznismenima", dok jedinu "društvenu" scenu, dvorište Galerije podstanarski KPZ daje na licitaciju za Letnju baštu nekom kafedžiji... Sretna li nam majka, ima da biju veseli čobani s obe strane donje Zakićeve!
Najpre nekoliko rečenica o više no zanimljivoj ekipi The Useless, predvođenoj sjajnim frontmenom & šoumenom Nikolom Pantovićem, znamenitim mladim glumcem Kruševačkog pozorišta... Počeli su u tajnosti s probama i snimanjima, da gotovo niko nije ni znao da sveprisutni bubnjar, snimatelj & producent Zlatko Petković (ex Scarps, ZAA...) ponovo nešto kuva u svom makršanskom studiju. Tek slučajan podatak da gitarista Aleksandar Đurović (negdašnji student Akademije u Gracu) nešto intenzivno muva sa pomenutom dvojicom otkrio je karte... Manje od pola sata uvodne svirke bilo je dovoljno da pokažu da nisu bez razloga istretirani u javnosti kao jedna od prvih pravih kruševačkih supergrupa.
Za njima, na oduševljenje mnogobrojnih pristutnih, na scenu stupa dugoočekivani Sweeper, kruševački emo-pop-skate-punk bend na privremenom radu u Beogradu. Zbog Dandijeve beskompromisne doslednosti izgubili su u finalu takmičenja za one sokove, iako su imali tri puta više glasova od pobedničkog sastava Pop-Ups... rek'o članici žirija da ne bi učestvovali u Bravo šou ako pobede.
Gluposti na stranu - Sweeper je danas jedan od najautentičnijih i najboljih mladih bendova u Srbiji, bez problema ruše sve barijere pred sobom i s lakoćom oduševljavaju i one koji ih nikada ranije nisu slušali... Bar 10 ljudi sam sreo u Klubu In u subotu uveče koji su se eto tek onako, slučajno tu zatekli - i ostali zatečeni. Za nekih 40-tak minuta nastupa (skratili svirku zbog Dandijevog problema sa glasom) i oni najneupućeniji su imali priliku da shvate da slušaju i gledaju ekipu čije sve pesme posetioci znaju napamet, bez visokobudžetnog spota, uz samo jedan objavljeni album.
U stvari, kako je bilo - nek malo same fotke pričaju...



Нема коментара: