20. 6. 2009.

David Byrne: U Beogradu sigurno, Zagreb odložen

Njujorški muzičar će u Beogradu nastupiti 8. jula u Sava centru, u sklopu festivala Summertime. Regionalna turneja obuhvata i nastupe u Skoplju 7. i Ljubljani 10. jula

Byrne je nameravao da poseti i Zagreb, gde je trebalo da nastupiti u sklopu Zagrebačkih letnih večeri, ali njegovo gostovanje ipak je odgođeno.

David Byrne najpoznatiji je kao osnivač i vođa kultnog njujorškog sastava Talking Heads, koji je u drugoj polovini 70-tih i u osamdesetim godinama predvodio new wave scenu te do danas ostao jedan od najuticajnijih američkih bendova. Dovoljno je reći da su po jednoj od njihovih pesama ime dobili i Radiohead, a svojom muzikom nadahnuli su praktično sve moderne bendove koji u svojoj muzici imaju nešto new wave, post punk, disco ili world music zvuka.

Tokom i nakon uspešne karijere s Talking Headsima, Byrne je eksperimentisao i s drugim umetničkim formama, pa se tako bavio i filmom, fotografijom, operom, istraživanjem južnoameričke muzike, a u novije vreme i internetom. Album 'My Life in the Bush of Ghosts', koji je snimio 1981. s Brianom Enom, redovno završava na listama najboljih albuma svih vremena koje sastavljaju eminentni kritičari.

Byrne i Eno su prošle godine snimili i 'nastavak' – album 'Everything That Happens Will Happen Today', koji je doneo saradnju dvojice legendarnih muzičara u nešto intimnijem ambijentu. Muziku s ovog albuma Byrne će uglavnom i izvoditi na turneji.

Нема коментара: