20. 6. 2009.

Nišville jazz festival '09: Vojislavu Simiću - za životno delo

Vojislav Bubiša Simić, dugogodišnji šef - dirigent Big benda RTV Beograd, ovogodišnji je dobitnik nagrade koju Nišville jazz festival dodeljuje za životno delo. Ovom istaknutom umetniku koji je skoro celu profesiolnu karijeru proveo u nacionalnom džez ansamblu, od čega 32 godine na njegovom čelu, nagrada će biti uručena 13. avgusta na niškoj Tvršavi kada će Simić i otvoriti XXVI izdanje Nišvila * Ove godine za nacionalnu penziju predložena Nada Pavlović, pevačica sa verovatno najdužim jazz stažom u Srbiji * Od 1.jula komplet ulaznica koštaće 3.500, dinara, a od 1.avgusta do početka festivala cena jednog kompleta biće 4.000 dinara

Vojislav Simić je prvi kompozitor u Srbiji koji je uradio džez obrade tradicionalne narodne muzike još 60-tih godina (najpoznatije kompozicije : „Čaje šukarije“, „Svadbene igre pokraj Bistrice“), pre nego što je ovaj žanr, nazvan etno džez, ušao u modu.
Još pre ali i za vreme Drugog svetskog rata Vojislav Simić je u rodnom Beogradu slušao prve jazz sastave i sticao prva praktična jazz iskustva, a već 1946. godine osnovao prvi posleratni jazz ansambl u Srbiji, amaterski sastav „Dinamo“ koji je i bio nukleus neku godinu kasnije formiranog Zabavnog orkestra Radio Beograda, koji se kasnije transformisao u pravi Big bend.
Na čelu orkestra je nasledio Mladena Gutešu, i praktično ceo period u radu big benda od 1953. do njegovog odlaska u penziju 1985. godine, tokom kojih su zabeleženi i najveći uspesi orkestra, ostaće u istoriji srpskog pa i ex SFRJ džeza ostati upamćen kao „Bubišina epoha“. Beogradski orkestar je tako 1960. godine na čuvenom jazz festivalu u Žuan le Penu (Francuska) proglašen za najbolji evropski big band, a legendarni jazz promoter “Glasa Amerike” Vilis Kanover je posle boravka u Beogradu u svom programu „Music USA“ imao specijalan prilog o beogradskom big bendu, koji je tako postao prvi evropski sastav čiji su snimci emitovani u toj kultnoj radio emisiji.
Jedno od najvažnijih obeležja “Bubišine epohe” u Big bendu bio je “bejzijevski sving” po uzoru na orkestre Counta Basiea i Quincy Jonesa, a u tom periodu osim vrhunskih domaćih vokalnih i instrumentalnih solista (Kvartet Predraga Ivanovića, Nada Knežević, Stjepan Džimi Sanić, Lala Kovačev, Duško Gojković, Mića Marković, Bora Roković, Milo Pavlović..) sa orkestrom su sarađivali i Maynard Ferguson, Alan Skidmore, Gerd Dudek, Ernie Wilkins, Kenny Drew... Big bend je u Bubišino vreme „odškolovao“ čitavu plejadu odličnih mladih muzičara koji su sada okosnica srpske scene, tako da normalne smene generacija nikada nisu negativno uticale na kvalitet muziciranja.
Iako je džez njegova prava ljubav, Bubiša se podjednako uspešno ogledao i u drugim muzičkim stilovima. Paralelno je i diplomirao dirigovanje na Muzičkoj Akademiji (FMU), dirigovao horovima i simfonijskim orkestrima, i dugi niz godina bio gost dirigent u Pozorištu na Terazijama, aranžirajući i dirigujući mjuzikle, kao Kabare, Moj dečko, Mala Florami.

Nacionalna penzija za Nadu Pavlović
Pošto je Vojislav Simić već nosilac nacionalne penzije u kulturi, Nišville jazz festival će u svojoj tradicionalnoj kampanji kojom podseća nadležne institucije na značajne umetnike iz domena jazz muzike, ove godine za nacionalnu penziju predložiti Nadu Pavlović, pevačicu sa verovatno najdužim jazz stažom u Srbiji, a koja je tokom decenija svoje karijere tokom koje je nastupala širom sveta – uvek ostala verna džezu kao svojoj najvećoj ljubavi.
Nada Pavlović će, inače, nastupiti na završnoj večeri Nišvila 16. avgusta zajedno sa niškim sastavom Moba.


Ulaznice
Od 1.jula komplet ulaznica koštaće 3.500, dinara, a od 1.avgusta do početka festivala cena jednog kompleta biće 4.000 dinara.
Prodaja karata u Nišu: Happy House, Mamut, Energy m. shop i Eventim.
Prodaja karata u Beogradu i drugim gradovima Srbije: Bilet servis, Mamut i Eventim.
Za goste iz inostranstva i dalje je aktuelna online prodaja preko zvaničnog sajta fetivala www.nisville.com putem avansne uplate na žiro račun organizatora, a rezervacije i dokazi o uplati se mogu izvršiti na e-mail adresu ticket@nisville.com
Festival će i ove godine posetiocima iz drugih gradova ponuditi mogućnost mini džez letovanja: „Četiri dana u Nišu i četiri noći u Nišvilu“ za 9.500 dinara, u šta je uračunat komplet ulaznica za sve četiri festivalske večeri i pun pansion (smeštaj i tri obroka dnevno) u dvokrevetnim sobama studentskog doma odmah pored niške Tvrđave. Ovaj paket može se uplatiti na isti način kao i u slučaju rezervacija kompleta ulaznica.
Na XXVI Internacionalnom Nišville Jazz Festivalu nastupiće preko 25 sastava, od čega su 3/4 učesnici iz inostranstva.
Izmedju ostalih, ove godine na Nišvilu će nastupiti i Candy Dulfer, Mingus Dynasty, Orkestar Bobana i Marka Markovića, Joseph „Mister Defunkt“ Bowie, Miroslav Vitous, Richard Galliano Tangaria Quartet, Jamie Davis, Grace Kelly, Randy Brecker, Incognito, Yehia Khalil...


Нема коментара: