27. 6. 2009.

Dargo Rundek: U čast Šabana Bajramovića

Jedno od najznačajnij i u svetskim razmerama najpoznatijih imena sa ex – yu rock prostora, pevač, gitarista i kompozitor Darko Rundek, nastupiće 14. avgusta na Nišville jazz festivalu sa svojim Cargo orkestrom

Kako je najavljeno Rundek i Cargo orkestar će značajan deo svog programa posvetiti prošle godine preminulom velikanu romske muzike Šabanu Bajramoviću.
Nišville jazz festival će i ove godine odati zaslužene počasti Šabanu Bajramoviću kroz nastavak akcije “Prijatelji Šabanu” koja je pod pokrovitelsjtvom predsednika Srbije Borisa Tadića i Ministarstva kulture Srbije, a uz svesrdnu pomoć gradonačelnika Niša i Beograda, započeta velikim koncertom u Sava Centru 6. decembra 2008. godine.

Ekskluzivno je najavljeno da će ova postava, osim sopstvenih hitova koji su značajnim delom bazirani na world music pravcu (u najboljem smislu te odrednice) pa i na romskom folkloru, na svoj karakterističan način izvesti nekoliko Bajramovićevih pesama.
Početak muzičke karijere Darka Rundeka vezan je uz grupu Haustor, jednu od najvažnijih pojava zagrebačke novotalasne muzičke scene s početka 1980-ih godina. Zahvaljujući pomoći rok novinara Dražena Vrdoljaka 1980. godine za Radio Zagreb snimaju dve pesme od kojih ”Moja prva ljubav” postaje hit. Iste godine ostavljaju odličan utisak nastupom na Omladinskom festivalu u Subotici. Posebnost benda bio je autorski spoj studenta režije na Kazališnoj akademiji Rundeka, sklonog teatralnosti, pantomimi i asocijativnoj šminki i izučavaoca etnologije Zahera koji je svoj izražaj zasnivao na stranoj i domaćoj etno muzici. Početkom 1981. godine Haustor snima prvi singl "Moja prva ljubav”, i zatim nastupa na koncertu u beogradskom Domu omladine u okviru manifestacije ”Pozdravi iz Zagreba”, gde prolaze bolje od favorizovanog Prljavog kazališta. Kompletnu karijeru i opus Haustora karakterisalo je istraživanje drugačijeg zvuka, u rasponu od regea, preko latinoameričkog folklora, sve do fino upotrebljenih pop struktura. Rundek je u tekstovima nadahnut stripovima Huga Prata, biblijskim simbolima i jakim slikama iz literature i avanturističkih filmova. Paralelno s karijerom u Haustoru, Rundek je radio kao asistent režije u pozorištu, povremeno je glumio u predstavama, režirao je radio drame, a 1990. napisao je muziku za film ”Orao” Zorana Tadića. Tokom ratnih godina Rundek je neko vreme bio muzički urednik na Radio Brodu, a u Parizu je komponovao muziku za predstave. Početkom 1997. godine objavio je prvi samostalni, žanrovski veoma raznoliki album ”Apokalipso” (od obrade ”Ay Carmela”, pesme iz španskog građanskog rata, preko zarazne ”Uspomene”, delom otpevane na francuskom, do tradicionala ”Ljubav se ne trži”), da bi na sledećim izdanjima, posebno po formiranju “Cargo orkestra” (koji najvećim delom čine muzičari iz Francuske), do perfekcije izgradio svoj prepoznatljiv stil u kojem su medjusobno veoma različiti muzički sastojci (od pop i rock muzike preko šansone i etno elemenata do džeza) uklopljeni, kako autorski tako i izvođački, u skladnu i upečatljivu celinu koja uspešno odoleva svrstavanju u bilo koju od (trenutno) postojećih muzičkih odrednica. Prošle godine Darko Rundek je objavio album sa muzikom za pozorišnu predstavu "Balada Petrice Kerempuha" po istoimenom delu Miroslava Krleže, koju je Rundek sa Izabel, član(ic)om Cargo orkestra. potpisao i kao autor muzike, a zajedno sa Radetom Šerbedžijom i kao reditelj.

Нема коментара: