13. 5. 2009.

Tom Džons: Oktobar u Beogradu

Tom Džons, jedan od najpopularnijih svetskih pevača, nastupiće 13. oktobra u Beogradu, najverovatnije u „Areni”. Pevač koji zahvaljujući brojnim hitovima, ali i razigranim kukovima već decenijama unazad predstavlja jednu on najinteresantnijih ličnosti na svetskoj muzičkoj sceni, čiji su albumi prodati u sto miliona primeraka, a neke od njegovih najpoznatijih pesama su „Delilah”, „Green Green Grass of Home” i „Sex bomb”
Blic

Rođen u Velsu 1940. godine još kao mladić počeo je da peva na lokalnim slavljima, ubrzo je napustio srednju školu da bi se sa 17 godina oženio devojkom Lindom s kojom je dobio sina Marka. Radeći uglavnom fizičke poslove kako bi prehranio porodicu nije ni slutio da će postati svetska zvezda.

Muzičku karijeru je počeo 1963. sa grupom „Tommy Scott and The Senators” čiji je uspeh bio uglavnom lokalnog karaktera. Susret u jednom klubu sa Gordonom Milsom menadžerom iz Londona, a koji je poreklom Velšanin, promenio je život Džonsu. Doduše, prvo je morao da skrati ime Tomas u Tom Džons pošto je u to vreme bio popularan istoimeni film, a namera ambicioznog menadžera bila je da pevač svojom popularnošću nadmaši film. Prvi veliki hit kojim se proslavio ovaj umetnik je „It’s Not Unusual” iz 1965, a iste godine se pojavljuje numera „Thunderball” iz filma „James Bond”. Nakon što je otpevao kantri baladu „Green Green Grass of Home”, njegovu popularnost ništa nije moglo da zaustavi, a pogotovo što je sledeća pesma koja ga je proslavila „Delilah”. Osim popularnosti koju je stekao kao pevač, ženski deo publike ga doživljava kao seks simbol te njegove nastupe karakterišu i masovne histerije u publici.
Sedamdesetih godina njegova karijera stagnira, a pojavljuje se mnogo novih izvođača na svetskoj pop sceni. Krajem osamdesetih vraća se na top liste sa obradom pesme „Kiss”, a definitivno potvrđuje svoju popularnost albumom „Reload” iz 1999. godine, a na kome se nalazi hit „Sex bomb”. Zbog svog doprinosa britanskoj pop muzici dobio je titulu ser. Iako u poodmaklim godinama, Tom Džons i dalje predstavlja neponovljivu izvođačku snagu, a njegov specifičan glas i dalje je jedinstven na svetskoj muzičkoj sceni, u šta će moći da se uveri i publika u Beogradu.

Karijera
Sinatra ga u Las Vegasu 1965. predstavio kao „najvećeg“
Na vrhuncu popularnosti minut njegovog pevanja u Italiji koštao je 300.000 lira
Pesmu „She’s a Lady“ za njega je komponovao Pol Enka
Imao je svoj TV šou u Americi i Velikoj Britaniji
Menadžer koji je stvorio Toma Džonsa umro je 1986, a posao je preuzeo Tomov sin Mark
Hitom „Sex bomb“ 1999. godine vratio se na svetsku scenu
Malje na grudima osigurao je na sumu od 3,5 miliona funti
U Londonu prošle godine prosio na ulici za humanitarne svrhe
Prošle godine objavio je novi studijski album „24 hours“.

Нема коментара: