15. 5. 2009.

Lutajuća srca: Četrdeset godina karijere

Niškim Lutajućim srcima povratak pred beogradsku publiku na koncertu "Proleće u Beogradu" 21. maja u Domu sindikata, poslužiće i kao svojevrsna najava svečane proslave četiri decenije postojanja grupe iduće godine
Long Play

- Biće sigurno iduće godine koncert Lutajućih srca u Nišu, a daj Bože, mi bismo voleli da napravimo i koncert u Beogradu i drugim gradovima. Bilo je puno poziva ljudi koji bi ponovo želeli da nas vide i čuju, a do tada je sjajna prilika da se prvo nađemo sa našom publikom 21. maja u Domu sindikata, i tu sve podsetimo da uskoro proslavljamo jubilej, kaže pevačica Spomenka Đokić.

Lutajuća srca planiraju i izdavanje DVD-ija sa snimcima i materijalima vezanim za rad grupe od početaka 1970. godine do danas.

Đokić kaže da su, koliko se seća, Lutajuća srca u Domu sindikata nastupili poslednji put još osamdesetih, i da ih raduje povratak u prestižnu beogradsku dvoranu gde će se naći sa sa svojim starim kolegama i publikom, ali i nekim potpuno novim slušaocima.

- Svakako treba doći da bi se podsetili nekih lepih vremena, kada je naša pop muzika bila u zenitu. To je muzika koja u svima nama budi neka lepa sećanja i emocije. Biće to veče lepih pesma i balada i sigurno će se svi lepo provesti. Ipak, mislim da će gro publike baš biti mladi ljudi, jer je to pokazala praksa na našim koncertima. Najviše me obraduje prisustvo vršnjaka naše dece, dakle dvadesetogodišnjaci. Oni su oduševljeni i, verovali ili ne, pevaju sa nama 'Jefimiju' i druge pesme. Na moje pitanje odakle znaju sve tekstove, kažu da su ih naučili roditelji, kaže pevačica.

Kao akustičarski trio Lutajuća srca su osnovali Ðokić, i autorski dvojac gitariste, pijaniste i violončeliste Milana Markovića i gitariste Miroljuba Jovanovića. Pročuli su se pesmom "Još malo" sa kojom su osvojili nagradu za najbolji tekst, kao i prvu nagradu publike i žirija 1972. godine na Omladinskom festivalu u Subotici.

Tih godina Lutajuća srca su nizala uspehe na domaćim festivalima, a jedan od najupečatljivihij trenutaka karijere trija svakako je bio veliki hit "Jefimija" autora DŽenana Salkovića, sa kojim su nastupili na festivalu "Vaš šlager sezone" 1973. godine.

Uz prvenac "Lutajuca srca 1" (1974) grupa je objavila brdo singlova sa pesmama poput "Brod za sreću", "Slutnja" (iz tv filma "Košava") ili "Verujem u ljubav", a poslednji drugi album "Strepnja" izašao je jos 1981. godine.

Od tada Lutajuća srca nastavila su da održavaju koncerte, a u bendu je od skora došlo do promene pošto je umesto Markovića došao kantautor, slikar i pesnik Vlada Crnomarković.

- Vlada se u poslednje vreme pojavljuje sa nama. Marković je trenutno u nekim drugim vodama, više je okrenut pesmama i festivalima za decu. Međutim, aposlutno prijateljstvo i dalje traje među nama, kaže pevačica.

Ulaznice za spektakularni koncert evergrin melodija "Proleće u Beogradu", na kome će pevati neke od najvećih zvezda jugoslovenske i srpske zabavne muzike 21. maja u Domu sindikata Beograda, mogu se kupiti po cenama od 1.000, 1.200 i 1.500 dinara.

Karte se mogu naći na blagajni Doma sindikata, kao i na prodajnim mestima Biletservisa, Tiketlajna i Eventima.

"Proleće u Beogradu" jedinstvena je prilika da vidite i čujete na jednom mestu muzičke legende Lolu Novaković, Dušana Jakšića, Ljiljanu Petrović, Mikija Jevremovića, Biseru Veletanlić, Lea Martina, Radmilu Karaklajić, Nedu Ukraden, Maju Odžakijevsku, Dragana Mijalkovskog, Nadu Pavlović, Zafira Hadžimanova, Ladu Leskovara i grupu Lutajuća srca.

Program u kome će se svaki izvođač predstaviti sa jednom ili dve najprepoznatljivije pesme svoje karijere, dodatno će svojim prisustvom uveličati specijalni gost - legenda naše muzike Ðorde Marjanović.

Pevači nastupaju u pratnji Revijskog orkestra Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binicki“ pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića. Voditeljski par su Dunja Figenvald i Mića Orlović.

Нема коментара: