12.05.2009.

Falko: Dobija svoju ulicu u Beču

Jedna ulica u Beču dobiće ime po popularnom austrijskom pop pevaču iz 1980-ih godina Falku, saopštile su gradske vlasti

Novi naziv ulice, duge 250 metara i smeštene u četvrti Donauštat u kojoj je živela Falkova majka, svečano će biti otkriven 5. juna.
Falko, koji je 1998. poginuo u saobraćajnoj nesreći u 41. godini, stekao je svetsku slavu hitovima "Der Kommissar" i "Rock Me Amadeus", koji je 1985. bio najprodavaniji singl u SAD.

Rođen kao Johan Helcel, Falko je u svetu prodao više od 60 miliona albuma.

Falko (Falco) (19. februar 1957.– 6. februar 1998.) je bio austrijska rok zvezda, čiji su albumi tokom osamdesetih godina više puta zauzimali prva mesta na top listama u Evropi i Severnoj Americi. Falko je rođen u Beču kao Johan Helcel (nem. Johann Hölzel, takođe Hans Hölzel), pokazao izvanredan dar za klasičnu muziku i studirao na Bečkom muzičkom konzervatorijumu.
Falko

Hans Helcel došao je na svet u bečkom Margaretenu 19. februara 1957. kao jedini preživeli u porođaju trojki. Veoma rano, Hans je pokazao jasan muzički talenat (pripisivan mu je apsolutni sluh); za četvrti rođendan je dobio klavir, a godinu dana kasnije i gramofon, na kojem je slušao Elvisa Prislija, Klifa Ričarda i Bitlse. Školovao se u privatnoj katoličkoj školi; 1973. je napustio gimnaziju a godinu dana kasnije i zanat, i odlazi na služenje vojske gde po prvi put svira bas-gitaru. Potom je studirao jedan semestar na Bečkom muzičkom konzervatorijumu. Za to vreme Helcel je svirao u sastavu Umspannwerk, a potom i u drugim. 1977. godine u Zapadnom Berlinu, Hans uzima sebi umetničko ime Falco, po istočno-nemačkom ski-skakaču Falku Vajspflogu.
Pre no što je postao međunarodna pop-zvezda, Falko je svirao bas u austrijskom hard-rok sastavu Dradivaberl. Kao solo pevač, zainteresovao se zatim za zvuk i ritam rep muzike, i postao jedan od prvih u Evropi da elemente repa inkorporira u pop i rok.
Na međunarodnom planu, Falko je bio najpoznatiji po pesmi Rock Me Amadeus (album Falco 3) sa veoma jakim uticajem rep stila, delom potaknutoj i filmom Amadeus, dobitnikom Oskara. Ova pesma postala je svetski hit 1986 i dosegla prvo mesto na američkim top listama, kao prva rep pesma kojoj je to uspelo.


Među ostalim njegovim dobro poznatim međunarodnim hitovima su i Der Komissar sa albuma Einzelhaft iz 1982 i Vienna Calling sa Falco 3. Engleska obrada pesme Der Komissar, koju je uradio sastav After the Fire, bila je na Top 5 listi u Sjedinjenim državama. Pesma Jeanny, pevana iz pozicije otmičara, izazvala je dosta kontroverzi kada je objavljena u Nemačkoj i Holandiji; više DDž-jeva i radio stanica je odbijalo da je pušta. Ostale su zapamćene i Junge Römer, Out Of The Dark, i mnoge druge.

Hans Helcel preminuo je od teških povreda glave koje je zadobio u sudaru svog SUV-a sa autobusom u blizini odmarališta Puerto Plata u Dominikanskoj Republici. Bilo mu je 40 godina; razmišljao je o povratku u muzički svet.

2000. godine, u Nemačkoj je režiran i počeo sa igranjem mjuzikl Falkov susret sa Amadeusom. Američka komičarska rok grupa The Bloodhound Gang je iste godine Falku posvetila pesmu Mope.

Нема коментара: