18. 4. 2009.

Exit 09: The Prodigy 12. jula

Spremite se za najžešće zatvaranje Exit-a do sada - ljubimci srpske publike, sjajni britanski bend The Prodigy dolazi na ovogodišnji festival koji se od 9. do 12. jula održava u Novom Sadu! Lijam Haulet i drugovi će nakon dve godine ponovo prašiti na Tvrđavi, a na „Mejn stejdžu” nastupiće u nedelju, 12. jula
Blic

Malo je reći da su The Prodigy jedan od najomiljenijih bendova u Srbiji, uostalom ovo će im biti četvrto gostovanje - popularni elektrobrejk bit sastav je prvi put nastupio u Srbiji u decembru 1995. godine (usred sankcija) u hali „Pionir” 2005. u Hali 1 Beogradskog sajma i 2007. na Exit-u, i svaki put su napravili haos i ostavili publiku u transu.
Ako neko slučajno nije bio na Tvrđavi pre dve godine, kada su Lijam Haulet, Kit Flint i Maksim održali jedan od najboljih koncerata u istoriji Exit-a, vratićemo se na trenutak u prošlost i podsetiti kako su nas The Prodigy poslali u drugu (muzičku) dimenziju.

Na Exit-u 2007.
Kada su The Prodigy izašli na scenu, na prepunom „Mejn stejdžu” je, bez preterivanja, zavladala masovna histerija, a 35.000 ljudi je od prve do poslednje numere skakalo i pevalo sa bendom. Po nezapamćenoj gužvi, laktovi su radili na sve strane, talasi u publici su se smenjivali dok su The Prodigy prašili svom snagom. Prava ludnica. Fantastični nastup se završio numerom „Out of Space”, a do Sremskih Karlovaca se orilo: „Pay close attention, I’ll take your brain to another dimension”...
Grupu je početkom devedesetih osnovao Lijam Haulet, kojem su se ubrzo pridružili Kit Flint, Liroj Tornhil i Maksim. Prvi zajednički nastup su imali 1991. godine u klubu „Four Aces” u Londonu, a šest meseci kasnije izdaju singl „Charlie”, koji je postao veliki hit na tadašnjoj rejv sceni.
Debitantski album „Experience”, objavljen 1992. godine, oduševio je kritičare, a veliki hitovi su postale numere „Out of Space” i „Wind it Up”. Sledeću ploču „Music for the Jilted Generation”, koja je prodata u više od tri miliona primeraka, objavljuju 1994. godine, a sa ove ploče su skinuti singlovi „Woodoo People”, „Poison” i „No Good (Start the Dance)” koji su se do ludila vrteli na svim svetskim radio i TV stanicama. Nakon što su 1997. godine izdali album „The Fat of the Land”, svoju do sada najuspešniju ploču (prodata je u više od osam miliona kopija), The Prodigy postaju svetske zvezde. Hitovi se ređaju: „Firestarter”, „Breathe”..., a najviše pažnje je izazvao spot za numeru „Smack My Bitch Up”, koji se na televizijama emitovao samo u gluvo doba noći, a MTV ga je 2002. godine proglasio za najkontroverzniji spot ikada.
Snimili novi album
Nakon duge pauze, bend 2004. godine objavljuje album „Always Outnumbered, Never Outgunned”, koji nije ponovio uspeh prethodnih izdanja.
Na Exit-u će promovisati i novi album „Invaders Must Die”, objavljen krajem februara, sa kojeg su veliki hitovi postale naslovna numera i pesma „Omen”. Zanimljivo je da će The Prodigy na Tvrđavi nastupiti istog datuma kao i 2007, 12. jula, a sigurni smo da će ista biti i atmosfera... jer uz britanski trio nema stajanja, a ko preživi, pričaće...


Нема коментара: