20. 4. 2009.

Obmane publike: Nije Elvis nego Rizo

Organizatori koncerata povremeno se umiju poslužiti prevarama da privuku što veći broj (naivnih) posjetitelja. Nekada su one male, skoro nevažne, pa zbog toga i simpatične, ali ponekad su 'opasne' i 'bolesne'
Glas.Ba

Grupa AC/DC zvanično je i izričito obavijestila javnost da nikada nije ugovorila nastup na festivalu Rock Arena, koji je trebao biti održan 30. i 31. 5. u Bukureštu, i optužuje tamošnje promotere za lažno oglašavanje.
Festival, za koji su ulaznice bile puštene u prodaju, sada je otkazan.
Ovo je jedna od 'velikih prevara', ali zapravo više nego besmislenih i njezin jedini rezultat je mogao biti da se od ponekih naivnih fanova pokupi nešto love i zbriše. Slična obmana, s istim rezultatom, dogodila se ovdje sa sarajevskim koncertom sada već pokojnog Pavarottija.
Nova se događa ovih dana u Beogradu.

Televizija B-92 reklamira koncert Elvisa J. Kurtovića, naglašavajući da je riječ o rodonačelniku novog primitivizma i autoru kultnih pjesama kao 'Dabogda crk'o rock and roll' i 'Haile Selasije'.
Nećemo spomenuti ni termin ni mjesto ovog koncerta, jer je on - obmana
publike.
Iza fantomske grupe Elvis J. Kurtović stoji, doduše, jedan njihov član iz ranih godina, Goran Petranović Rizo, ali je riječ o epizodnom muzičaru koji niti je rodonačelnik bilo čega, a najmanje je autor bilo koje pjesme. Svirači koji se s njim potpisuju kao kultni sarajevski bend u vrijeme njegovog aktivnog rada nisu bili ni rođeni.
- Rizo je prolup'o, - jedini je komentar Mirka Srdića alias Elvisa, koji je čuo za ovu najavu. – To je banaliziranje i jeftina rasprodaja svega što smo davno radili i muka mi je od toga, - dodao je Elvis.
Ali, učiniti ne može ništa osim na ovaj način se oglasiti.
Ili, pokušati isto što je Sexon učinio sa svojim Zabranjenim pušenjem. Nakon sličnih najava za koncert No Smoking Orkestra, u kojima publici nije moglo biti jasno nastupa li originalno Pušenje ili njihov 'gypsy klon', Sexon je nedavno otišao u Beograd i napravio jedino što je mogao – odsvirao koncert o kojem se još govori.



- Ne pada mi na pamet svirati u Beogradu ili bilo gdje. Elvis J. Kurtović je lijepa prošlost, ali ipak prošlost, pa čak ni ja ne želim to opropaštavati tezgarenjem. Bend više ne postoji i ja ga neću glumiti s nekom djecom da bih od druge djece pokupio neku crkavicu od para, - izričit je originalni Elvis.

Onaj Elvis koji je još živ i pošteno radi svoj novi posao muzičkog urednika i voditelja na radiju.

Нема коментара: