25. 3. 2009.

Santana: Juli u Beogradu

Meksički gitarista Karlos Santana (Carlos Santana), svetski čuven po izvedbama pesama "Black Magic Woman" i "Oye Como Va", najavio je da će 11. jula nastupiti u Beogradu

Na zvaničnom sajtu gitarista je u svoju evropsku turneju, na koju kreće povodom nedavno objavljene dvostruke kompilacije "Multi-Dimensional Warrior", uvrstio nastup u Beogradu na "Omladinskom festivalu" (Youth Festival) na prostoru koji prima 25.000 ljudi.

Osim nastupa u Beogradu u vreme održavanja "Univerzijade" od 1. do 12. jula, Santanu i njegov desetočlani bend očekuju u regionu festivalski nastupi 4. jula u Bukureštu, 6. jula u Istambulu, 8. jula u Atini i 12. jula u Varaždinu.

Spajajući rok, salsu i džez, Santana je sa svojim bendom iznenada postao popularan zahvaljujući jednom od najupečatljivijih nastupa na čuvenom "Woodstock" festivalu 1969. godine, i posebno pesmi "Soul Sacrifice" objavljenoj na živom albumu sa tog festivala.
Prvi album "Santana" (1969) sa hitom "Evil Ways" prodat je u četiri miliona primeraka, ali je komercijalni uspeh posle nekoliko izdanja početkom 1970-ih godina počeo da bledi nakon odluke ovog gitariste da se više usmeri ka džezu.
Uprkos stalnim pohvalama kritike i uspešnog pojavljivanja na događaju "Live Aid" (1985), Santana je povratio raniji komercijalni potencijal tek sa albumom "Supernatural" (1999), sarađujući u singlu "Smooth" sa pevačem Robom Tomasom (Thomas) iz benda "Matchbox Twenty", i u "Maria, Maria" sa ar en bi (r'n'b) duom "Product G&B".

Ugledni muzički časopis "Rollingstone" proglasio je Santanu za 15. na listi "100 najvećih gitarista svih vremena".

Нема коментара: