25. 3. 2009.

Porin: Nagrade za životno delo Dinu Dvorniku i Terezi

Ovogodišnja hrvatska diskografska nagrada Porin, čija će svečana ceremonija dodele biti priređena 9. 5. u Biogradu, u utorak će 31. 3. u Zagrebu objaviti nominovane kandidate u 44 kategorije za ostvarenja iz prošlogodišnje produkcije

Od danas su, međutim, poznati dobitnici nagrade za životno delo.
To su pevačka diva Tereza Kesovija, autor zabavnih melodija i šlagera Ljubo Kuntarić, kompozitor ozbiljne muzike Miroslav Miletić, te posthumno pionir domaćeg funka Dino Dvornik.
Terezin izbor sigurno nikomu ne treba objašnjavati.

Kuntarić je autor preko 2000 zabavnih melodija koje su dobile 45 festivalskih nagrada, a dovoljno će biti spomenuti jednu, "Mali motorin" (koju je uspešno obradila i grupa Bombaj štampa). Miletić je, po oceni Upravnog odbora Porina, autor koji je ostavio neizbrisivi trag u klasičnoj muzici i njenoj promociji.
O Dinu Dvorniku, ocu ex YU funka, kako ga najčešće opisuju, rečeno je i napisano mnogo poslednjih meseci, nažalost velikim delom zbog njegove prerane smrti. No, jedan od čelnika Instituta hrvatske muzičke industrije, Siniša Škarica, naglasio je:
- Vjerujem da bi Dino za nekoliko desetljeća bio dobitnikom Porina za životno djelo, no njegova smrt nije nam ostavila mogućnost odlaganja.

Нема коментара: