25. 3. 2009.

Čobi zauvek: Vladimir Savčić 1948. – 2009.

Pevač pop grupe Pro arte, Vladimir Savčić Čobi, rođen je 1948. u Nišu. Kao srednjoškolac obreo se u Sarajevu, a već se tada zanimao za beat muziku, koja se u ranim 60-im godinama prošlog veka počela da svira diljem tadašnje Jugoslavije, proizvodeći prve sastave koji su imali sve brojnije sledbenike, kao što su Bijele strijele, Atomi, Crveni koralji, Sjene, Siluete, Iskre ili Indexi i Lutalice u Sarajevu

U magični svet rock and rolla uključio se i mladi pevač Vladimir Savčić sa svojom grupom Čobi i Njegove Sjenke. Nadimak po kojem će ga najviše pamtiti tokom cele njegove pevačke karijere dobio je po Chubbyju Checkeru. Nisu tadašnji tinejdžeri tako dobro vladali engleskim kao kasnije generacije – ime jedne od prvih američkih rock and roll zvezda umesto "čabi" izgovarali su kao "čobi", a kad su bolje savladali jezik, skidajući engleske i američke hitove, bilo je kasno – Čobi je već postalo poznato ime među rajom.

Onda su sledili Vokinsi, još jedna od ranih i poznatijih gradskih grupa na igrankama u Sarajevu, no put ka zvezdama krenuo je 1967. godine, kada je stariji i iskusniji sarajevski muzičar, Đorđe Novković, odlučio da formira grupu s vrlo ozbiljnim ambicijama. Novković je bio "akademac i klasičar" koji je na Akademiji diplomirao dirigovanje, ali se još pre završetka studija zarazio beat zvukom i u tom svetu ostao do kraja.

Vreme je potvrdilo Novkovića kao hitmejkera kome nije bilo ravnoga i stoga nije čudo da je ta njegova prva grupa Pro arte odmah zaređala s hitovima.
Postali su omiljeni – i zbog Novkovićevih pevljivih pop pesama i zbog Čobijevog posebnog raspuklog glasa, a svakako još zahvaljujući njegovom baby-face izgledu: bucmast i uvek nasmejan, Čobi je postao jedan od prvih pop idola ne samo tinejdžerske publike.

Pruži mi ruku ljubavi, Plačem (Mama Juanita), Lola, Elena, Dolina našeg djetinjstva, Nemoj draga plakati, Toplo ljeto, Tužna su zelena polja, Rekla si da zimu ne voliš... podugačak je popis evergreena koje je Novković napisao, a Čobi otpevao. S tridesetak singlova i desetak albuma, Novković, Čobi i Pro arte su postali "definitivno najveći diskografsko-tržišni generator hitova na ovim prostorima proizveden u šezdesetima u Sarajevu", kako je zapisao Siniša Škarica u svojoj knjizi "Kad je rock bio mlad".

U isto vreme dok su Pro arte nizale pop megahitove, u Sarajevu su Indexi ispisivali istoriju rocka i snimili neke od najrevolucionarnijih songova na ovdašnjoj sceni. Ali, istorija je 1973. zapisala i jedan nesvakidašnji trenutak – ujedinjenje Pro arti i Indexa u čudnu kombinaciju koju je publika nazvala Pro-Indexi.
Sa dva pevača koji su se smenjivali na koncertima, legendarnim Pimpekom i veselim Čobijem, s dvostrukim repertoarom, moćnim rock numerama i neobaveznim pop pesmana, postali su live atrakcija, iza koje je ostao samo jedan snimljeni trag – LP ploča snimljena na turneji u Bugarskoj, gde su ih dočekali kao da su bili Beatlesi.
Nije taj muzički brak dugo potrajao. Novković i obnovljeni Pro arte su se preselili u Zagreb, ali grupa se ipak kasnije ugasila. Novković je "izumeo" prvi boy-band, Srebrna krila, i ostvario opet megapopularan pun pogodak. Ostali su se snalazili, kako je ko umeo.

Čobi je nastavio da se pojavljuje na festivalima zabavne muzike, te je, među ostalima, na Splitu ostvario još jedan veliki uspeh s pesmom "Vratija se barba iz Amerike". Ali, onda je došao rat i, kao brojni drugi, Čobi je ubrzo zaboravljen. Živeo je u Beogradu, pevao koliko su ograničene mogućnosti dopuštale i tek sa završetkom rata odlučio je da pokuša više. No, previše je vremena prošlo od njegovih zvezdanih trenutaka, a nove generacije su imale nove heroje.
Nakon što mu je dijagnostikovan tumor 2003. godine, Vladimir Savčić nije želeo da se preda. Naprotiv, počeo je opet da nastupa na festivalima, a 2007. snimio je album "Povratak" s ambicijom da opet okupi Pro arte i opet peva o dolinama našeg detinjstva. Album je promovisao na velikom beogradskom koncertu u septembru 2007.

Čobi je bio jedan od izvođača na zagrebačkom koncertu početkom 2008. u počast njegovom prijatelju, mentoru i kolegi iz grupe Pro arte, pokojnom Đorđu Novkoviću. Planovima o povratničkoj turneji Pro arti po celom regionu pomoglo je i to što je u oktobru 2008. godine u Sarajevu grupa dobila nagradu INDEXI, počasno priznanje "Hall of Fame".

Nažalost, bolest je bila jača...

Vladimir Savčić Čobi umro je 20. 3. 2009. u 61. godini u Beogradu.

Legenda će ostati. Bez obzira na prolaznost ljudskog sećanja – ostaće zapisana u istoriji muzike ovih prostora, jer nju je ispisao i Čobi.


Нема коментара: