25.03.2009.

Exit 09: Madness - kraljevi ska muzike

U nedelju, 12. jula, na najveću pozornicu Exit Festivala stupiće jedan od najpoznatijih ska bendova u istoriji – Madness

Koliko puta ste plesali uz “Baggy Trousers”, “House of Fun”, “Our House”, “It Must Be Love” i mnoge druge svetski poznate hitove ove sedmorke iz Camdena? Teško je izbrojati, zar ne? Ali, retko kada kao na žurci tako velikoj kakvu nam spremaju za Exit..

Suggs, Mike Barson, Lee Thompson, Chris Foreman, Mark Bedford, Daniel Woodgate, i Carl Smyth čine trenutnu postavu ovog benda, iako su kroz bend prošli mnogi članovi tokom više decenija njihovog postojanja.

Kao i svi veliki bendovi, Madness počinje skromno, kao lokalni londonski bend, s lokalnim imenom koje su tada imali - The North London Invaders ili samo Invaders, kako su ih zvali. Godina 1976. smatra se njihovim početkom, početkom svojevrsnog ludila koje će doneti i početak uloge koju će igrati u oživljavanju ska scene tog vremena. Svirali su na rođendanskoj zabavi kod prijatelja u dvorištu, gde ih je Suggs prvi put čuo, poželeo da radi s njima i uskoro im se pridružio. Od tog trenutka, njegov glas, klavijature i saksofon, i specifični plesni pokreti postaće ono po čemu ih prepoznaju i vole, kako fanovi tako i kritičari širom sveta, ali pre svega u Evropi. Posle kratkog života kao Morris and the Minors, odlučuju se za ime Madness, koje ih nadalje slavi i definiše. Bili su spremni za pokret.
Godine 1979. izdaju prvi album „One Step Beyond“, s imenom više nego precizno datim za ono gde će odvesti ska muziku. Album dolazi na drugo mesto britanske top liste albuma. Od te godine, bend užurbano radi izdajući jedan za drugim albume: 1980 – Absolutely; 1981- 7; 1982 - The Rise & Fall; 1984 - Keep Moving; 1985 - Mad Not Mad. Oni u sebi sadrže sve hitove koje znamo i volimo, koji nas vode u bezbrižno doba detinjstva (kao „Our House“), upoznaju nas sa životima u malim gradovima, sličnim onom koji vode protagonisti kultne serije „EastEnders“, ali takođe obrađuju i neke ozbiljnije političke i socijalne teme (kao u pesmama „Tomorrow’s (Just Another Day)“ i „Embarrassment“. Promenili su i omekšali granice i definicije ska muzike, tako što su kombinovali elemente popa i postali poznati uglavnom po svojim veselim zvucima mladića iz malog grada.
Bend će imati brojne uspone i padove, odlaske i dolaske, neugodne i ugodne situacije, uglavnom između 1985. i 1999. Tada se ponovo okupljaju, da bi napravili još tri albuma, od kojih će najnoviji biti objavljen u maju ove godine.

Iako su imali turbulentnu karijeru zvezda, visoke pozicije na top listama, turneje, koncerte, prepoznatljive i slavne spotove, Madness mogu biti ponosni na to što su u osnovi ostali verni svojim počecima: oni su sedam mladića iz Camdena, s jednom željom, da naprave super ludu zabav i sve nas pozovu na nju. Ska muzika, koju su ipak uspeli malo da ukrote, muzičko je sredstvo izražavanja njihove pozitivne energije.

Нема коментара: