21. 1. 2009.

Toše Proeski : Evo filma & stiže i album


Album nazvan „The Hardest Thing”, tragično preminule makedonske muzičke zvezde Tošeta Proeskog, koji je na engleskom jeziku,naći će se u prodaji od 25. januara, na dan Tošetovog rođenja # Film o Tošetu naći će se u bioskopima 12. februara... Dokumentarni film „Toše - The Hardest Thing” o tragično preminulom Tošetu Proeskom biće premijerno prikazan u Beogradu 26. januara, dan nakon rođendana makedonskog pevača i premijere u Skoplju (VIDEO)
M. Mijatović/Blic

Britanski producent Endi Rajt, koji je sa Tošetom sarađivao na ovom albumu, najavio je i snimanje tribute albuma u Tošetovu čast, na kome bi pesme pevale velike muzičke zvezde sa kojima je Rajt sarađivao, poput Eni Lenoks, Natali Imbrulje, grupe Simply Red, Dejvida Bouvija, Toma Džonsa, Lučana Pavarotija...



Dugoočekivani album Tošeta Proeskog na engleskom istovremeno će se naći u prodaji u svim zemljama bivše Jugoslavije za tačno pet dana, kada bi Proeski napunio 28. godina. Album je sniman u inostranstvu, a neko vreme i na Jamajci, gde su pre dve godine Toše i Endi Rajt proveli radno leto, a njihova saradnja urodila je sa četiri pesme - „Beautiful For Me”, „Glide”, „Separate Way” i „Forever”.
- Meni se lično najviše svidela pesma „Beautiful For Me”, najviše zbog toga što smo je Toše i ja napisali na dan kada smo se upoznali. Ona je na neki način označila početak našeg prijateljstva, tako da sam posebno vezan za nju - kaže Rajt, koji je potpuno siguran da bi Toše bio velika zvezda, jer je imao sjajan potencijal i harizmu.
- Toše je imao „ono nešto”, bio je sjajan umetnik, sve su se kockice kod njega poklopile. Bilo je samo pitanje hoće li dobiti onu srećnu šansu za probijanje na svetsko tržište. Imao je talenta za bacanje. Toše je imao harizmu zbog koje su ga ljudi voleli. Bio je vrlo kvalitetna osoba, i ma koliko se trudili, niste mogli da mu nađete mane. Naravno, tu je bio i njegov sjajan glas, ali i stas. Imao je sve - zaključuje Rajt.



On smatra da će album „The Hardest Thing” steći veliku popularnost, kao i da bi Toše i posthumno mogao postati internacionalna zvezda.
- Postoje velike šanse za to. Samo, njegovu priču treba ispričati. Zbog toga sam i kontaktirao sa dvoje prijatelja koji rade u britanskim novinama kako bi napravili priče o njemu, a sve u cilju približavanja Proeskog stranoj publici - otkriva poznati producent, koji planira da napravi i svojevrsni tribute album na kome će Tošetove nedovršene pesme pevati velika muzička imena sa kojima je Rajt sarađivao.
Film će promovisati njegova menadžerka Ljiljana Petrović i producent sa kojim je sarađivao na poslednjem albumu, Endi Rajt.
Dokumentarni film sniman je iz dva dela, od kojih je prvi nastao je u vreme snimanja Tošetovog stranog albuma na Jamajci i u Londonu, a materijal za drugi deo filma je nakon njegove smrti sniman u Londonu, Dubrovniku, Skoplju, Kruševu, Dubaiju i Stokholmu.
Na snimcima koji su objavljeni na internetu može se videti nekoliko scena iz velelepne vile na Jamajci, kada Toše, u raskopčanoj beloj košulji, vodi snimatelja po kući i pokazuje mu mesta na kojima su napisali te četiri pesme.
Takođe pokazuje poslugu u kući i zahvaljuje im za odlično kuvanje.
U jednom trenutku snimaju prelep pogled iz kuće na plažu, a Toše tada govori „da ne bi morao da jede, ukoliko ima dobar pogled i dobru muziku kraj sebe”.
Materijali za dokumentarac koji traje 84 minuta snimani su od leta 2006. do aprila 2007. godine.
Prema rečima menadžerke Ljiljane Petrović, ovaj dokumentarac govorio tome šta je Toše postigao, a ne šta je mogao da postigne.



- Toše mi je jednom prilikom predložio da na putovanja povedemo profesionalnog snimatelja koji bi mogao da snima sve što radimo. Taj predlog se svideo menadžmentu u Londonu, pa su nam dodelili snimatelja iz Engleske koji je od tada išao s nama na sva putovanja. Tošeta je kamera pratila u stopu, snimljene su stotine sati videomaterijala. Ovaj film nije snimljen u patetičnom tonu - rekla je za „Index” Ljiljana Petrović.
Snimanje je trebalo da se završi u maju 2008. godine, ali je nesreća sve prekinula. Film će početi da prikazuje u bioskopima 12. februara.
Engleski bez akcenta
Pored harizme i sjajnoga glasa, Toše Proeski je imao još jednu karakteristiku zbog koje je mogao da uspe na stranom tržištu:
- Pevao je bez naglaska, kao da ceo život govori engleski jezik. Radio sam s puno međunarodnih zvezda i mnogima je bilo teško da prevaziđu akcenat u pevanju. Kod Tošeta to nije bio slučaj - kaže Endi Rajt.

Нема коментара: