15. 1. 2009.

Sejo Sexon: "Šadrvan kod" kad procvetaju behari


Sejo Sekson očekuje da bi se na proleće pred publikom mogao naći "Šadrvan kod", projekat u kome na obradama starih bosanskih sevdalinki neki članovi Zabranjenog pušenja sarađuju sa Arabeskama, ženskim horom Zagrebačke džamije

- Nadamo se "Šadrvan kodu" na proljeće, "Kad procvatu behari". Biće i ta pjesma koja je bila već na saundtreku iz filma "Nafaka" (2006). To je kao neki znak prepoznavanja šta donosi "Šadrvan kod", pošto je nešto sasvim drugo u odnosu na Zabranjeno pušenje. Druga je postava i drugačiji instrumentariji, kaže Sejo za Long Play.

Rad na pesama starog arhaičnog bosanskog sevdaha u novim elektro-džez obradama počeo je još pred kraj 2007. godine, a Sejo ističe da je dosta vremena potrošeno kao posledica "tehnički i organizaciono komplikovanog projekta".

- Fakat se radi o horu, druga je priča i način organizacije. Ima tu koka, a one zadržavaju tehnološki proces. Dosta se vremena potrosi jer neki članovi benda očijukaju sa njima i ne rade posao, kaže vođa Zabranjenog pušenja.

Osim "Šadrvan koda", Zabranjeno pušenje planira da u februaru objavi singl "Modni guru" kao najavu novog albuma koji bi pod radnim nazivom "Muzej revolucije" trebalo da se pojavi u toku ove godine.

- "Modni guru" je pjesma o ovim našim modnim guruima, o ljudima što vole da diktiraju modu, otkriva Sekson.

Novi album, koji nasleđuje regionalno uspešno dvostruko CD izdanje "Hodi da ti čiko nešto da" (2006), trebalo bi da ima 12 pesama, a Sekson kaže da neće biti više toliko izražena ratna tematika kao do sada.
- Ne kažem da neće biti politike, već da neće biti ratnih tema, neće biti poslijeratne izgradnje. Ne može proći kod Pusenja bez politike. Ne može čovjek nikad biti amnestiran od politike pogotovo kad živiš na Balkanu. Biće na albumu svega, ali više nije sve toliko vezano za ratno Sarajevo, nego za današnje vrijeme, ističe Sejo.

Demo snimke šest novih pesama Zabranjeno pušenje je premijerno predstavilo na koncertu za fanove i prijatelje benda 14. decembra u zagrebačkom klubu "KSET". Rad na devetom studijskom albumu počeo je mesec dana pre toga, a nastavlja se od januara.

- Naziv "Muzej revolucije" je po jednoj pjesmi koja će biti na CD-u. To je još uvijek radni naslov, još uvijek nije zvaničan, ali eto moguće da bude taj. Nije loš, svima se sviđa, zaključuje Sekson.

Нема коментара: