15. 1. 2009.

Austrijanci snimaju film o Ipetu Ivandiću


Pre nekoliko dana se navršilo 15 godina od tragične smrti jednog od najboljih bubnjara bivše Jugoslavije, Gorana Ipeta Ivandića. On je 13. 01. 1994. godine pao sa šestog sprata beogradskog hotela "Metropol" i umro. I danas se mogu čuti špekulacije o tome da je Ivandić počinio samoubistvo, no mnogi u taj navod sumnjaju

Zapravo, još uvek se malo zna o Ipetovom životu s početka rata. Govori se da je živeo u Beogradu, premda njegov kolega i najpoznatiji vokal Bijeloga dugmeta, Željko Bebek, kaže da je na početku rata Goran živeo u Beču. U nekoliko interviewa Bebek je uporno negirao mogućnost samoubistva, tvrdeći da Ipe nije bio labilna ili suicidalna osoba.

Alen Islamović, treći pevač Bijelog dugmeta, nedavno je objavio da završava svoju autobiografiju "Moje doline sjećanja" a u njoj će navodno otkriti, između ostalog, istinu o smrti Ivandića.

Ipe Ivandić se proslavio kao bubnjar u Bijelom dugmetu, u kojem je bio od početka do kraja njegovog aktivnog delovanja, osim u vreme boravka u zatvoru nakon prve javne hašiš-afere u tadašnjem domaćem rocku. Jedan solo album, "Stižemo", snimio je s klavijaturistom Lazom Ristovskim, dva je albuma snimio sa svojom dugogodišnjom devojkom, sarajevskom pevačicom Amilom, sarađivao je sa Slađanom Milošević i drugim muzičarima – i, ukratko, bio jedan od najboljih rock bubnjara u bivšoj državi.

Njegova sestra, Gordana Ivandić, koja se jedno vreme bavila pevanjem a danas je muzički saradnik Federalnog radija, otkriva da je u Sarajevo stigla ekipa austrijske produkcijske kuće "One Send Production" radi snimanja filma o velikom bubnjaru.

Prvi deo dokumentarca sa svedočenjima nekih Ipetovih prijatelja već je završen i autori filma nameravaju snimiti razgovore s ostalim "dugmetovcima" i posetiti Beograd, mesto stradanja čuvenog bubnjara.


Raritetni snimci Bijelog Dugmeta

Нема коментара: