26. 1. 2009.

Indexi 09: Posebna pažnja debitantima


Debitanti su vrlo retko u domaćim nagradama i sličnim ceremonijama uspevali da dobiju jednaku ulogu kao već etablirani izvođači. Muzičke nagrade za njih uglavnom su "ukrasne" i u drugom planu

Debitante uvek nazivaju "Oni koji dolaze" i "Oni koji čine budućnost scene", ali sudeći prema ovome, i to je onda samo fraza za ukras.
Je li i u nagrađivanju njihovih ostvarenja nužan zaokret može pokazati samo jedan podatak – u prošloj godini u zemljama ex-Jugoslavije objavljeno je više od 50 prvih albuma!
Ovoj evidenciji, nažalost, nedostaju celoviti podaci iz Slovenije, Makedonije i Crne Gore, ali to je već druga priča, ona o diskografima i njihovoj želji da se sami posvete debitantima i njihovoj promociji.
U Hrvatskoj se najviše (no, da li i dovoljno?) bave time, u Srbiji objavljuju albume debitantima, ali neke diskografe "baš zabole" za njihovu sudbinu, dok je BiH i u tome specifična – debitanti su endemska vrsta.
Dokazi? U hrvatskoj prošlogodišnjoj produkciji direkcija nagrade Indexi evidentirala je 30 debitantskih izdanja u svim žanrovima, u Srbiji je pronađeno 13 zanimljivih prvih albuma (iako ih, verovatno, ima više), dok su u Bosni i Hercegovini "iskopana" – samo tri!
No, godišnja muzička nagrada Indexi, koja je prošle godine i zvanično postala regionalna, u ovoj će učiniti ogroman korak napred u odnosu na druge nagrade – debitantima će prvi put biti posvećena posebna pažnja, kakvu nikada nisu imali. Razlog? Bendovi poput: A zar je to važno, Repetitor, Zinedin Zidan, Gretta, Orange Strips, Petrol, Dječaci, King Mire, Mavi Kan... sigurno će činiti budućnost ove scene.
Uz godišnje pop, rock, etno i ostale nagrade za albume koje su objavile zvezde, trofej Indexi će biti dodeljen debitantima – umesto u samo jednoj generalnoj "debitantski album godine" – u brojnim kategorijama: rock album godine, najbolji debi hip hop album, etno, pop itd.
Oni koji dolaze i oni koji jesu budućnost, eto, u ovogodišnjoj dodeli Indexa takav će status i dobiti – ravnopravan sa zvezdama.

Нема коментара: