8. 12. 2008.

U čast Šabanu Bajramoviću Održan koncert


Koncert posvećen velikanu romske muzike Šabanu Bajramoviću pod nazivom "Prijatelji Šabanu" održan je u subotu u prepunom Centru "Sava" uz učešće saradnika, prijatelja i poštovalaca ovog umetnika, koji je preminuo ove godine

Koncert je otvorio ministar kulture Nebojša Bradić, koji je rekao da je Ministarstvo kulture pokrenulo projekat posvećen Bajramoviću u okviru obeležavanja Dekade Roma.

Na koncertu koji je trajao više od dva sata, prijatelji i poštovaoci Bajramovića podsetili su publiku na život i rad kralja romske muzike, koji je preminuo 8. juna ove godine, pa je ova manifestacija posvećena i obeležavanju pola godine od smrti tog muzičara.

Ulazak posetilaca u veliku salu Centra "Sava" pratile su obrade Bajramovićevih pesama u izvodjenju benda "Diksi pogon", a prikazan je dokumentarni film "Šaban" Miloša Stojanović.

Posle zajedničke numere kontrabasiste Miše Blama i Suzane Petričević i pozdravnog govora Bradića, na koncertu u čast Bajramovića nastupili su hor "Misterija bugarskih glasova", "Jildiz Ibrahimova bend" iz Turske, Dado Topić sa bendom "Sounds of south", Luis, Zoran Predin i grupa "Šukar", Esma Redžepova i ansambl "Teodosijevski".

Tokom koncerta emitovani su inserti iz filmova "Andjeo čuvar" i "Ciganska magija" (Gipsy magic), u kojima jednu od uloga tumači Bajramović, kao i snimci sa Bajramovićevih koncerata i njegovo otvaranje 23. "Nišvil džez festivala" na kojem je dobio nagradu za životno delo.

Vrhunac večeri bilo je zajedničko izvodjenje svih 70 učesnika numere "Djelem, djelem", koja je proglašena za himnu svih Roma.

Publiku je iz sale ispratila muzika Bajramovićevog benda "Crne mambe".

Koncert je deo šireg projekta "Šaban Bajramović", posvećenog romskom stvaralaštvu, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Borisa Tadića.

Нема коментара: