24. 12. 2008.

Tompson: Uvek "za dom spreman"!?


Policija i novinari dali potpuno drugačije slike Tompsonovih koncerata proteklog vikenda. "Ministarstvo sile" kaže da je sve regularno, a sedma sila - ustaštvo ponovo na delu
N. Resanović/Press

Opet su bili "za dom spremni", opet su "merili kukuruze", opet su pozivali na ubistva Srba... Ovaj put ciljali su i Damira Kajina, političara iz Istre, jedinog koji se javno usprotivio koncertima Marka Perkovića Tompsona proteklog vikenda u ovoj hrvatskoj regiji. Doduše, policija kaže - bilo je sve regularno, u granicama dozvoljenog. Hrvatski novinari, međutim, tvrde suprotno - uvredljive parole uzvikivao je dobar deo publike na koncertima, a nije izostala ni ustaška ikonografija!
Iz ovoga proizilazi da policija i novinari, zapravo, nisu bili na istom koncertu. Ili neko laže. I to masno.
Bez pretenzija da otkrivamo "u koga su kratke noge", navodimo i činjenicu da je novinarima mnogih medija Tompson uskratio akreditacije da prate ovaj događaj jer mu se nisu svidele kritike na račun njegovih proustaških stihova i uzvika, odnosno, način na koji je izveštavano sa njegovih koncerata. Sa policijom, bar do sada, nije imao većih problema.
Hrvatski župnik: Tompson štiti mir!
Tompson je, inače, sa čitavim bendom i menadžerom prisustvovao misi za mlade u crkvi svete Margarite u Štinjanu. Župnik koji je držao ovaj obred, don Vinko Puljić, sve vreme je glorifikovao ovog pevača, navodeći da on "štiti mir, dobrotu i domoljublje", i poredio njegova tri koncerta u Pazinu sa Svetim trojstvom.
Tako načelnik odeljenja za javni red istarske policijske uprave Dalibor Gregov kaže da pregledom snimaka Tompsonovih koncerata u Pazinu "nisu utvrđeni elementi prekršajnih ili krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti".
Još dodaje i da je zadovoljan što je sve proteklo "skoro bez incidenata", i da na koncertima "nisu utvrđeni uzvici neprimerenog sadržaja, o kojima su izvestili mediji".


Na poslednjem Tompsonovom koncertu u Pazinu, koji je posetilo oko 1.200 ljudi, policija je privela samo jednog čoveka koji je skinuo majicu i pokazao veliko slovo "U" istetovirano na grudima. Prekršajna kazna za ovakav postupak, prema pisanju hrvatskih medija, trebalo bi da se plati u dinarima prema paragrafu preuzetom iz zakona koji je bio na snazi za vreme SFRJ, ali pošto dinar u Hrvatskoj nije konvertibilan, kazna će verovatno morati da sačeka obračun kursa. Policija je, navode mediji, tokom koncerta ipak zaplenila određenu količinu majica, kapa i oznaka sa ustaškim simbolima, ali nije privela mladiće koji su hteli da ih nose tokom koncerta. A i zašto bi, imaju momci valjda pravo da javno pokazuju ono što su poneli iz roditeljskog doma...
Tompsonu je prethodno zabranjen koncert u "Areni" u Puli, pa su mu zatim organizovani koncerti u Boćarskom domu u Pazinu, gde je na vlasti HDZ.

Нема коментара: