6. 12. 2008.

Žoambo Žoet Workestrao na ex-YU turneji

Alternativna rock grupa iz Ljubljane, Žoambo Žoet Workestrao, kreću na turneju po ex-Yu na kojoj će promovisati svoj najnoviji album "Lahko je s polno ritjo celibati"

Njihove nastupe u Hrvatskoj, Srbiji i BiH pratiće izložba muzičkih plakata i omota za albume autora Igora Hofbauera kao i DJ program "Rešetanje" Tomaža Zaniuka sa Radio Študenta.
Žoambo Žoet Workestrao su 1992. godine osnovali tri provincijalna studenta s juga Slovenije, gladna nove muzike. Kako je Ljubljana u ratnim godinama bila zakinuta za domaću, a kamoli uvoznu avangardu, ŽŽW su odlučili da smisle muziku koja je nedostajala. Umesto kultivisanog izraza zasnovanog na jazz tradiciji, kako ističu članovi grupe, izrastao je korov, koji se u prvim godinama hrani nepoštovanjem i rušenjem predaje žanrova. Presudni činioci kulturnog miljea koji je odredio prerastanje Žoamba u zreli orkestar su hardcore i novi američki noise te savremena klasična muzika s odjecima jazza nasuprot rocku, a sve to upakovano u sirovost, grubost i srdačnost ruralnih muzičkih tradicija zemalja jugoistočne Evrope.
Ime ansambla je sprdnja sa južnoameričkim soap operama (Jumbo jet orchestra na »falš« portugalskom) koje su sasvim ispunile prostor idejnog vakuma u zemljama bivšeg socijalizma.
Danas Žoambo u Sloveniji često služi kao referenca za čudne, nove oblike muzike. Bend je ove godine objavio svoj ponajbolji album do sad, koji svakako može konkurisati za najbolji album godine na razjedinjenom prostoru bivše Jugoslavije. Album se zove "Lahko je z polno ritjo celibati", a producirao ga je Bob Drake, koji između ostalih radi sa Tinom Turner.
Žoambo čine gitarista i pevač Gregor Belušič, basista i pevač Ivo Poderžaj te bubnjar Marjan Stanič.
Specijalni gost na ovoj turneji Žoambo Žoet Workestrao je Igor Hofbauer, strip autor i vrhunski dizajner plakata i nosača zvuka, originalno iz Zagreba. Igor radi izvrsne plakate za zagrebačke klubove Močvara i Kset te ima veliki broj stranih narudžbina za različite evropske klubove i muzičke sastave. Interesantno je naglasiti da su njegovi radovi objavljeni u svetskoj publikaciji najboljeg i najoriginalnijeg dizajna (Art Of Modern Rock, by Paul Gruschkin i Dennis King, 2004). Igor je režirao i spot sa zadnjeg Žoambo albuma za pesmu ''Goska in krt''.

Drugi specijalni gost na turneji je Tomaž Zaniuk, muzički urednik legendarnog ljubljanskog studentskog radija, Radio Študent koji će kroz DJ izbor muzike nazvan ''Rešetanje'' publiku sigurno pokretati na ples.

Raspored turneje:

20. 12. - MIKK, Murska Sobota
21. 12. - Garaže, Vrbovec
22. 12. - Kset, Zagreb
23. 12. - SKC, Beograd
24. 12. - slobodan dan
25. 12. - Klupče, Zrenjanin
26. 12. - City pub-Banjaluka
27. 12. - Abrašević, Mostar
28. 12. - Kvazimodo, Split

Нема коментара: