12.12.2008.

Novi izdavač - "Dark: Scene Records"

Underground scena u regiji dobila je novu izdavačku kuću koja će prezentovati izvođače s područja ex – YU

Izdavač se zove Dark: Scene Records i nezavisna je etiketa iz Novog Sada koju uređuje Mihajlo Obrenov, inače gitarista i vokal industrial-rock sastava DREDDUP koji ima desetogodišnji staž.
Mihajlo je svojevremeno organizovao nebrojene manifestacije, nekoliko festivala nazvanih Scena Fest sa punk i alternativnim izvođačima, zatim mnoštvo grupnih svirki, da bi se u poslednje vreme orijentisao na Dark:Scene festivale koji se ređaju jedan za drugim u različitim gradovima.

Etiketa je pokrenuta internet forumom Dark:Scene koji je nastao nakon gašenja takođe internet foruma Debris Files. Paralelno s time je preduzeta inicijativa da se okupe svi učesnici foruma koji su prvenstveno okrenuti ka electro, industrial i dark wave stilu na području ex-Yu, te je tako počela mala underground ofenziva ovog stila.

S vremenom, od prvog izdanja početkom 2008., tokom godine se ne samo forumu, već i izdavaštvu pridružilo brojno članstvo različitih muzičara, autora i izvođača koji izlaze iz fioka electro-industriala, tako da Dark:Scene okuplja noise, post-rock, experimental, death rock i još nekolicinu žanrova koji u sebi sadrže prefix ili sufix dark/gothic koji i nije toliko nužan kod samog autora/izvođača.
U izdavačkom pogledu, Dark:Scene Records je vrlo bliska Franjićevom "Slušaj najglasnije" jer ne postoje ugovori ili obaveze između izvođača i izdavača, a sama izdanja se štampaju po potrebi u neograničenim tiražima.

Nakon dve odlične (čitaj: vanserijske) kompilacije, Dark:Scene Records je objavio kolaboracijski album matičnog sastava Mihajla Obrenova, DreDDup, i Figurative Theatre.
Sva tri izdanja dokumenti su vredni poštovanja. Znate ono, kad vas neko zapita kako vam se sviđa nešto, a vi odgovorite – mrak. E, ovo je pravi mrak. Mističan, tajnovit, neistražen, nepoznat, slobodan, dubok... I sve su opcije otvorene.

Više o Dark:Scene Records možete pronaći na njihovom portalu.
P.S. Posebna preporuka - na portalu postoji nekoliko albuma "za skidanje".

Нема коментара: