22. 12. 2008.

Goran Bregović po Evropi: Dolazim iz „Frankenštajn zemlje”


Moja muzika je u stilu Frankenštajna, ja dolazim iz Frankenštajn zemlje sastavljene od delića nespretno spojenih, koja nije dobro funkcionisala, ispričao je Goran Bregović (aludirajući na staru Jugoslaviju) novinaru „The Prague Post” pre nastupa u češkoj prestonici, gde će gostovati 25. decembra sa operom „Karmen sa srećnim krajem”
Autor: M. Č. | Blic

Novinar češkog lista Bregovićevu muziku najavljuje kao nešto između romskog zvuka i tajni Balkana.
- Romi su mudro uzeli špansku harmoniju, dodali je na tursku melodiju i pomešali sa malo bugarskog zvuka. Oni muziku razumeju kao univerzalnu, kao nešto što pripada svima, te se ne libe da uzmu sve što im se svidi, što se odvajkada radilo - dok se nisu pojavila autorska prava - priča Bregović, koji će publici predstaviti operu „Karmen sa srećnim krajem”.
- Moja namera sa ovom operom bila je da mogu da je izvode Romi. Romi na Balkanu i u Rusiji ne izvode Bizeovu „Karmen”, jer bi im za to trebalo muzička diploma. Za to mora da im pomogne država i ministarstvo kulture, jer na svadbama i sahranama niko im ne plaća da sluša takvu muziku. Moja opera napisana je za običan orkestar koji svira svadbe i sahrane - kaže Bregović, koji je u proteklih nekoliko godina nastupio na 150 bina - od Sankt Peterburga preko Seula do Buenos Ajresa.
Bregović će 31. decembra nastupiti u Beogradu na dočeku Nove godine zajedno sa Anom Stanić, grupom Vrelo i Marijom Šerifović. Nakon toga, Bregu krajem januara očekuje velika turneja po Francuskoj gde će predstaviti novi album „Alkohol”.

Нема коментара: