22.12.2008.

Prljavo kazalište na turneji


Odsvirali su do sada četiri koncerta u Hrvatskoj, u Splitu, Zadru, Rijeci i Osijeku, te dva u BiH, u Širokom Brijegu (18. 12.) i Novom Travniku (20. 12.)

Nakon Karlovca (26. 12.), Prljavci čekaju najvažniji i najveći nastup – u Zagrebu 17. 1. 2009. – na kojem će slavlje biti dvostruko: uz 30. rođendan benda, Zagreb će te večeri proslavljati službeno otvaranje Arene, najveće dvorane u Hrvatskoj, u kojoj – već sada znamo – možemo očekivati najveće domaće i svetske muzičke zvezde.
Prvi nastup Prljavaca u srednjoj Bosni, u Novom Travniku, nakon skoro četvrt stoleća (ne računajući sarajevske koncerte), ispao je puno veći događaj za publiku nego za bend.
Houra je bio, povremeno, najraspoloženiji na sceni. Nenametljivo je komunicirao s publikom, posebno onim delom smeštenim u jeziku koji čini istureni deo posebne 'rođendanske pozornice'. Premda je dobar deo te komunikacije već rutinska slika s koncerata Kazališta, događali su se i spontani trenuci u kojima je i sam Jajo uživao. Kada je za vreme izvođenja "Mojoj majci" iz prvih redova izvukao na scenu jednog klinca od desetak godina, iznenadio se videvši da 'El klinjo' nosi majicu s jezikom. Istina, onu originalnu s potpisom Rolling Stonesa, ali Houra je bio oduševljen i reagovao je impulsivno – stavio je dečaku svoj šešir na glavu, opasao ga gitarom, pa su, uz njegovu pomoć, zajedno zasvirali, a onda mu se naklonio. Simpatična slika, zbog klinje i njegove majice.
Program s udarnim pjesmama iz svih razdoblja karijere Prljavog kazališta i u kome nisu dominirali songovi s novog albuma "Tajno ime" (dakle, zamišljen je upravo kao proslava 30 godina grupe, a ne kao promocija aktuelnog izdanja), bio je upravo ono što publici najviše odgovara.
Sigurno će slika u zagrebačkoj Areni, pred 20-ak hiljada gledalaca biti drukčija. Da su tako razmišljali na početku karijere, nikada ne bi dogurali do ovih pozicija.
Ono što jeste za pohvalu, produkcija je koncerta i turneje. S prigodnom novom pozornicom učinjen je iskorak na ex YU sceni. Još da je bilo malo truda sa vizualnim efektima i režijom nastupa, mogao je to biti puno impresivniji događaj. No, za Novi Travnik, koji ovakve stvari doživi tek svakih nekoliko godina, i ovakvo Kazalište bilo je spektakl.

Нема коментара: