15. 12. 2008.

EXIT 09: Coldplay na vrhu liste želja


Ako bi se ispunile želje čitalaca „Blica”, na narednom „Egzitu” koji se od 9. do 12. jula 2009. održava u Novom Sadu, kao glavne zvezde bi nastupili Coldplay, Guns ‘n’ Roses, Rage Against the Machine, Ejmi Vajnhaus i Rammstein...
Autor: A. Novaković | Foto:Beta

Naime, u našoj anketi učestvovalo je oko 2.000 ljudi. Čitaocima smo ponudili 30 izvođača, a najviše glasova (učesnici su glasali za pet izvođača) dobila je britanska grupa Coldplay, dok je na drugom mestu vaskrsla grupa Guns ‘n’ Roses sa samo 10 glasova manje.
Među prvih deset nalaze se i Rage Against the Machine, Ejmi Vajnhaus, Rammstein, Mobi, Linkin Park, Daft Punk, Neli Furtado i Green Day.

- Ejmi Vajnhaus i Rage Against the Machine su i moji favoriti, ali naše mogućnosti su ograničene. Mi smo i prethodnih godina pokušavali da ih dovedemo, a da li ćemo sada u tome uspeti zavisi od ponuda ostalih promotera iz Evrope, kao i od toga da li su ti izvođači sledeće godine na turneji - kaže za „Blic” Bojan Bošković, generalni menadžer „Egzita”.
Po njegovim rečima, anketa „Blica” pokazuje da naša publika postaje sve profilisanija, jer među prvih pet na listi se nalaze veoma aktuelni izvođači, što je veoma čudno budući da u Srbiji, kako kaže, ne postoje pravi muzički mediji, kao i da je muzički program zapostavljen na većini domaćih televizija.

- Drago mi je što smo u prethodnom periodu uspeli da odgovorimo na želje publike, doveli smo Peperse, Depeche Mode će nastupiti sledeće godine na Ušću... Što se narednog „Egzita” tiče, radimo punom parom i nadam se da ćemo do Nove godine objaviti prva imena izvođača. Borimo se k’o lavovi na evropskom tržištu bendova! Naša ideja je da jubilarni festival bude spektakularan i da predstavlja balans svih muzičkih pravaca - zaključio je Bošković.

Anketa „Blica” je pokazala koliko naši ljubitelji muzike žele da vide velike MTV zvezde kao što su Coldplay, Ejmi Vajnhaus, Mobi, Linkin Park ili Neli Furtado. Zanimljivo je i da je Gven Stefani, na primer, dobila više glasova od sjajnih bendova kao što su Oasis i The Killers. U narednih osam meseci videćemo da li će organizatori „Egzita” poslušati glas naroda i dovesti neke od izvođača koji su osvojili najviše glasova u anketi „Blica”...

Ispunjene želje

Da podsetimo, prošle godine na našoj listi prva dva mesta su zauzeli Depeche Mode koji će konačno nastupiti u Beogradu 20. maja 2009. na Ušću. Drugi je bio Leni Kravic koji je krajem jula pevao u „Beogradskoj areni”. Sjajni Nik Kejv (18. mesto na prošlogodišnjoj listi) je takođe održao koncert u „Areni”. Na ovogodišnjem „Egzitu” su nastupili Manu Čao (9. mesto), Sex Pistols (19. mesto) i The Hives (28. mesto).

Ko gde svira 2009.

Grupa Coldplay je trenutno na velikoj svetskoj turneji na kojoj promovišu album „Viva la Vida or Death and All His Friends”. Sledeće godine, nakon nastupa u Japanu i Australiji, Kris Martin i ekipa se na leto vraćaju u Evropu, a za sada, poslednji najavljeni koncert je planiran za 19. septembar 2009. u Londonu... Guns ‘n’ Roses, naravno, bez gitariste Sleša, pre dve nedelje su konačno objavili dugoočekivani album „Chinese Democracy”, a Aksl Rouz je za 2009. najavio i turneju. Rage Against the Machine su u septembru završili povratničku turneju i trenutno je neizvesno da li će naredne godine uopšte nastupati zajedno. Ejmi Vajnhaus se već godinu dana bori sa zavisnošću od droge, a muzika joj je u drugom planu. Novi album je trebalo da objavi krajem oktobra, ali od toga nije bilo ništa. Dobra vest je da Rammstein u Los Anđelesu napokon snima novi album, a loša vest je da se još ne zna kada će ploča biti završena i kada će krenuti na promotivnu turneju.

Нема коментара: