26. 12. 2008.

Eurosnog: Hrvatska i BiH zaključili konkurs


Pesma i izvođač koji će predstavljati BiH na takmičenju za Pesmu Evrope 2009. godine u Moskvi biće poznati 12. januara / siječnja

- Autora i izvođača će izabrati stručna komisija RTV Bosne i Hercegovine(BHRT) među više od 70 kandidata koji su se javili na konkurs, a koji je zatvoren 20. 12., objavio je šef BiH Eurosong delegacije Dejan Kukrić.
Iako ni jedno ime nije otkriveno, među prijavljenima bi moglo biti više zvezda nego ranije, jer je u zadnjim godinama BiH postizala zapažene rezultate na Eurosongu, a njeni izvođači imali značajnu medijsku pažnju – što je zvezdama najvažnije. Tako je Hari Varešanović sam otkrio novinarima da je poslao kompoziciju na konkurs i da bi voleo još jednom da peva na ovom evropskom muzičkom takmičenju.

Hrvatska televizija, pak, ima dva konkursa – po slobodnim prijavama i po pozivu.
Iz prvog dela konkursa, na koji je stiglo 199 prijava, stručni žiri HTV-a već je izabrao 14 pesama, uz četiri rezervne. Šest od njih će u polufinalu Dore 27. 2. u Opatiji tražiti mesto u finalu hrvatskog nacionalnog izbora, dan kasnije.
U finalu će, po pozivu, biti i desetorica "veličanstvenih": Zrinko Tutić, Rajko Dujmić, Miroslav Rus, Nenad Ninčević, Tonči Huljić, Ante Pecotić, Boris Đurđević, Miroslav Škoro, Miro Buljan i Denis Dumančić.
Oni ne prolaze kroz kvalifikacije i glasanje, a navedeni autori svoje završne verzije pesama moraju poslati do 23. 1.
Kako je navedeno, na Dori će 28. 2. TV gledaoci glasanjem odabrati hrvatskog predstavika na Evrosongu 2009.

Нема коментара: