20. 12. 2008.

Darko Rundek & Cargo orkestar - "Live u Domu omladine" (Menart)


Nakon ulaska u laganu dosadu s pratećim Cargo orkestrom proteklih nekoliko godina, Rundek ovim live albumom ponovo zauzima čelnu poziciju, dokazujući svoju umjetničku veličinu sjajnog glazbenika i pjevača
Autor: Dubravko Jagatić

Jedna od prvih stvari koja vam padne na pamet slušajući ovaj album je zavist prema publici koja je bila na tom koncertu u Domu omladine 24. ožujka 2007. godine i doživjela tu atmosferu, taj koncert i Darka Rundeka u svom elementu, koji je uživao zajedno s publikom skoro punih 80 minuta. Druga stvar koja se ne može izbjeći jest nevjerojatna publika, koja je disala, pjevala i plesala zajedno s Rundekom i Cargo orkestrom svih tih 80 minuta od prve do zadnje pjesme, znajući sve tekstove od riječi do riječi te uživajući u svakom stihu i svakoj noti. Nema sumnje da je takva atmosfera i takva odana publika podigla i Rundeka i Cargo da daju sve od sebe i zvuče možda i najbolje do sada.

Rijetko dobar koncert čija je atmosfera sjajno prenesena na nosač zvuka pokazuje svu veličinu talenta Darka Rundeka i Cargo orkestra. Valja svakako naglasiti da su tonski zapis i snimka koncerta izuzetno kvalitetni te da je u pitanju jedan od boljih koncertnih albuma unazad desetak godina, i to u cijeloj regiji, za što je zaslužan i snimatelj Sreten Milojević te Marinko Mare Vukmanović, koji je napravio završni miks nakon što su se Rundek i Mario Fišter pozabavili miksom samog albuma.

Iako su unazad par godina lagano zabrazdili u dosadu izvodeći niz nepotrebnih glazbenih eksperimenata lutajući ćorsokacima svog glazbenog izraza, Cargo je na ovom koncertu bio Haustor, bio je Rundekov prateći bend i bio je bend za kojim ćemo ipak žaliti jer ih je Rundek odlučio raspustiti. Kombinirajući pjesme iz perioda ranog Haustora, svoje samostalne karijere i zadnjeg perioda i albuma koje je stvorio s Cargom, Rundek je napravio jedan sjajan presjek svoje karijere izvukavši najveći dio najboljeg što je iza sebe ostavio. Sjajna izvedba klasika Haustora 'Sejmeni' sa zbornim pjevanjem publike, 'Ljubav se ne trži', koja uz tu istu publiku zvuči kao da je izvedena na koncertu negdje u Zagorju, 'Apocalypso' u trajanju od deset i pol minuta te odličan 'Šal od svile' izveden na bis samo su neke od 14 pjesama s albuma 'Live u Domu omladine', a što je bio samo jedan od četiri koncerta zaredom u Beogradu tih dana (još su nastupali u Pozorištu Terazije, SKC-u i Domu sindikata).

Odličan kraj jednog perioda Darka Rundeka i njegove kreativne glazbene karijere zapisane na nosaču zvuka, uz koji ćete doista uživati jer je jednostavno odličan. Neočekivano iznenađenje koje vas neće ostaviti ravnodušnim, nego ćete možda i zaplesati zatvorenih očiju prepuštajući se njegovoj i njihovoj energiji i veselju, koje jednostavno pršti iz ovog albuma.

Ocjena: 9/10

Нема коментара: