21. 8. 2008.

Na vranjskom festivalu "Stari dani":Kiril, Jovan Maljoković i Boban Marković

Orkestar Bobana i Marka Markovića – u svetu najpoznatiji i najuticajniji trubački orkestar iz Srbije, nastupiće u okviru muzičkog programa manifestacije Stari dani u Vranju, u četvrtak, 4. septembra

Iste večeri, u spektakularnom trubačkom vatrometu i defileu orkestara iz Vranja, pre nastupa Bobana i Marka Markovića, učestvovaće prošlogodišnji pobednik u Guči – orkestar Demirana Ćerimovića, kao i orkestri Ekrema Mamutovića (koji je prošle godine u Guči poneo titulu - Prva truba) i Nenada Mladenovića.
Poznati džez saksofonosta Jovan Maljoković i njegov Balkan Salsa Band održaće koncert u petak, 5. septembra, a dan posle, odmah nakon Esme Redžepove, nastupaće Kiril - jedan od najznačajnijih savremenih makedonskih muzičara koji na uzbudljiv način kombinuje makedonske folk motive sa modernom elektronskom muzikom.
Ranije smo najavili da će na manifestaciji natupiti i Esma Redžepova - verovatno najznačajnija pevačica romske muzike u ovom delu sveta, grupa Vrelo - world music spektakl - šest devojaka koje pevaju stare srpske pesme u modernim aranžmanima, uz pratnju samo bubnja i basa; Popečitelji – balkan-funk tročlani sastav koji su u svoj rok izraz veoma uspešno implementira folk motive sa juga Srbije.
U četvrtak, 4. septembra, nastupiće i beogradski dvojac Shazalakazoo koji će pokazati zašto su srpske trube postale moderne u mnogim evropskim klubovima i šta zapravo predstavlja muzička odrednica balkan beat.
U okviru muzičkog programa takođe će koncerte održati i etno sastavi Izvor (Vranje) i Iskon (Subotica).
Kompletan program poslednjeg dana festivala posvećen je Staniši Stošiću, nedavno preminulom doajenu tradicionalne narodne pesme. U okviru ovog programa, pored nekoliko pevača iz Vranja, nastupiće i Merima Njegomir.
Osim muzičkog programa u okviru festivala biće otvoreno i nekoliko izložbi slika, fotografija i ukrasnog nakita, održavaće se projekcije dokumentarnih filmova, kao i promocije knjiga i izdavačkih kuća.
Manifestacija će zvanično biti otvorena u ponedeljak, 1. septembra, u 19h, promocijom sabranih dela Momčila Zlatanovića.
Članovi OO su odlučili da zbog ograničenog kapaciteta i velikog interesovanja, umesto na platou ispred Narodnog muzeja, kako je ranije bilo najavljeno, muzički deo manifestacije presele na plato pored Doma kulture u Vranju.

Нема коментара: