15. 8. 2008.

Esma Redžepova, Vrelo i Popečitelji na festivalu u Vranju

Prvi po redu festival "Stari dani" biće održan od 1. do 7. septembra u Vranju. Muzički program dešavaće se od 4. do 7. septembra u srcu starog gradskog jezgra Vranja - odmah pored nekadašnjeg sedišta turskog pašaluka i egzotičnog orijentalnog harema

Na festivalu su do sada kao izvođači potvrđeni: verovatno najznačajnija pevačica romske muzike u ovom delu sveta – Esma Redžepova; world music spektakl – grupa Vrelo - šest devojaka koje pevaju stare srpske pesme u modernim aranžmanima i uz samo dva prateća intstrumenta – bubanj i bas; Popečitelji – balkan-funk tročlani sastav koji su u svoj rok izraz veoma uspešno implementira folk motive sa juga Srbije.
Osim njih, na festivalu će nastupiti i beogradski dvojac Shazalakazoo koji će pokazati zašto su srpske trube postale moderne u mnogim evropskim klubovima i šta zapravo predstavlja muzička odrednica balkan beat.
Kompletan program poslednjeg dana festivala posvećen je Staniši Stošiću, nedavno preminulom doajenu tradicionalne narodne pesme.
Osim muzičkog programa u okviru festivala biće otvoreno i nekoliko izložbi slika, a održavaće se projekcije dokumentarnih filmova, kao i promocije izdavačkih kuća.
Organizator prvog po redu festivala Stari dani, koji predstavlja nastavak tradicionalne manifestacije Dani Vranja, je Opština Vranje, a na ovaj način se rodni grad Bore Stankovića i poznatog trubača Bakije Bakića velikim slovima upisuje na mapu značajnih kulurnih događaja u Srbiji i regionu.

Нема коментара: