4. 9. 2013.

Ramštajn: Igra s vatrom nemačkih rokera!


Ramštajn je upravo završio svetsku turneju – i to u Vakenu. Medijska halabuka i mistika deo su imidža najuspešnijeg nemačkog rok-benda širom sveta. Jedino svog ličnog asistenta, bend ne želi da deli s drugima
Autor: Peter Cimerman / Ivana Ivanović/DW

Posle vojnog puča u Čileu 1973, Paulo San Martin i njegovi roditelji dobili su azil u Istočnoj Nemačkoj. (DDR). U Berlinu je šestogodišnjak u školi sedeo pored Kristijana Lorenca, oštroumnog dečaka, talentovanog za klavir, koji je trebalo Paulu da pomogne, da se uklopi u odeljenje.

Prijateljstvo još od 70-tih

Deset godina su Kristijan "Flake" Lorenc i Paulo San Martin skoro neprekidno zajedno na turneji. Flejk je klavijaturista u bendu: šest muzičara iz DDR-a, posle pada Berlinskog zida stvaraju nešto novo, sopstveno i neponovljivo. Muziku koja je i originalna i provokativna, ali pre svega puna besa.
Paulo San Martin je lični asistent produkcije i tokom turneje. To znači da sve radi. Čisti cipele, igra ulogu ličnog sekretara: "Za mene su to prijatelji! Oni su vrlo ambiciozni umetnici... Šta znači umetnici? Muzičari. Rokeri! I vrlo su konsekventni! Još dok nisu bili poznati, imali su probe četiri do pet puta nedeljno, posle posla do kasno uveče. A za vikend bi vozili u svako selo sa pabom i svirali za džabe. Još tada se videlo: Oni to hoće!"

Tekstovi nabijeni eksplozivom
 
Bend Ramštajn poput nekog cirkusa putuje po celom svetu, sa sve 60 tehničara. U mestima gde imaju koncert, iznajmljuje se dodatnih stotinu pomagača. Svako tačno zna šta treba da radi ne bi li se sklopila gigantska čelična bina, 50 tona opreme i konstrukcija od 380.000 vati - sa rasvetom, vatrom, kostimima i rekvizitima.
"Ramštajn radi sa teatralnim efektima. Šest jakih ličnosti je dosledno u tome. Oni odlično barataju efektima i osvetljenjem. Ali i sa tekstovima. Kroz njih iskazuju delom njihova lična iskustva, delom stavove koje i sami imaju, a delom provokacije", kaže Paulo San Martin.
Tekstovi su nabijeni eksplozivom: ubistvom majke, incestom, sado-mazo fantazijama, životom i smrću, krvlju i truleži - malo toga je u njima dvosmisleno.

Ramštajn na vrhu

Fanovi Ramštajna na Festivalu u Vakenu satima su čekali pod suncem, koje je pržilo na impresivnu dramaturgiju Ramštajnovog nastupa. Oni žele da dožive brutalnu rok muziku, jezivu tišinu, provokaciju i vatru.
"Kao umetnik ne morate mnogo toga da objašnjavate. Sposobnost tumačenja Ramštajnovih tekstova čini deo uspeha tog benda. Desetine hiljada u Medison Skver Gardenu u Njujorku. Čovek pomisli, ti si na vrhu. Kom nemačkom bendu je to uspelo? Kraftverku. Pre toga Skorpionsima. Inače ne znam da je još neko na tom nivou. Širom sveta je to samo Ramštajn!"

Igranje s vatrom

Šou Ramštajna protiče kao podmazan i nikada nije dosadno, kaže Paulo San Martin: "To je združena energija tih šest tipova. Uvek je izazov raditi sa njima, jer nikada nisu zadovoljni. Tokom turneje neprekidno menjaju šou - od male sijalice do pesme ili potpuno promene koncept. Ali upravo zato je Ramštajn toliko fascinantan i verodostojan fanovima. Oni veruju u to što Ramštajn radi. To je igranje s vatrom. Pri tom možete i da se opečete."
Sada je mamutska turneja završena. Paulo San Martin odlazi na zasluženu pauzu. Kod kuće.

Нема коментара: