3. 7. 2013.

Top 20 iz 1993: Pesme koje i dalje žive

Muzički kritičari se slažu da je najbitnjiji pokazatelj kvalilteta jedne pesme test vremena. Magazin "Roling Stoun" je napravio listu od 20 pesma koje nakon tačno 20 godina zvuče podjednako aktuelno i sveže i koje su taj test uspešno položile
Izvor: Rolling Stone/B92

Većina mladih koji danas imaju 20 godina verovatno nisu bili ni rođeni kada je Kurt Kobejn iz sastava Nirvana izvršio samoubistvo, ali sigurno dve trećine njih zna barem nekoliko stihova ili refrena njihovih pesama. To je verovatno i slučaj sa nekoliko desetina hitova iz devedesetih godina prošlog veka koje su i danas sastavni deo programa muzičkih radio i televizijskih kanala. Novinar magazina "Roling Stoun" Pet Pemberton je pokušao da u sasvim subjektivnom izboru zapravo da dođe do odgovora, kako je "generacija iks" ostarila tako brzo.

1. Beck - Loser

Kada se Beck pojavio 1993. godine bio je kul u dečačkoj odeći, ali je zapravo muzika to što je zaokupilo pažnju javnosti: mešavina fanki ritmova, kantri gitara i refren koji kao da su otpevali gubitnici koji su nakon fakulteta posao našli u kafićima i prodavnicama obuće. Beck danas ima 42. godine i dalje s bavi muzikom a njegovi vršnjaci razmišljaju o penzijskim planovima, dok deca i dalje na žurkama đuskaju uz ovu pesmu


2. Ice Cube - It Was A Good Day

Verovatno jedna od najmanje sumornih pesama koju je bivši član sastava Niggers With Attitude snimio, iako u pesmi postoji sth "Danas čak nisam morao ni da upotrebim svoj A.K".


3. Nirvana - All Apologies

Kurt Kobejn je ovu pesmu posvetio svojoj supruzi Kortni Lav i ćerci Frensis Bin Kobejn. Četiri meseca nakon objavljivanja pesme Kobejna više nije bilo. Poslednji singl benda je bio "Rape me", a Frensis Bin Kobejn će u avgustu napuniti 21. godinu.


4. Snoop Dogg - "Who Am I (What's My Name?)

On se danas zove Snoop Lion, a kada je ova pesma objavljena imao svega 22 godine i u rep je tada uneo nešto sasvim novo. Iako se radilo o tzv "gangsta repu" Snoop je svojim jedinstvenim opuštenim stilom izmamio osmeh na lica mnogih slušalaca.

 
5. Soul Asylum - Runaway train

Dve godine nakon što je pobegla u Kaliforniju, tada šesnaestogodšnja Elizabet Vajls je rešila da se vrati kući pošto je sebe videla u spotu, iako pesma zapravo govori o izgubljenim ljubavima, ali je režiser video spota Toni Kej odlučio da iskoristi fotografije nestale dece. Pravi pkazatelj moći medija - i ovoga puta rokenrola - koji ponekad mogu da se pokažu kao rešenje za neki životni problem.

 
6. Blind Melon - No rain

Ova pesma i video je za tada desetogodišnju Heder koja se pojavila u kostimu pčele bila odskočna daska za saradnju sa Madonom, Red Hot Chili Peppers i Werid Al Jankovicem, a stigla je i do tv emisije Džeja Lenoa. Pevač grupe Blind Melon, Šenon Hun je umro 1995. godine od prevelike doze narkotika.

 
7. Radiohead - Creep

Ako je Beckov "Loser" bio himna gubitnika, onda se pesma "Creep" sa stihovima "Ja sam spodoba, ja sam čudak, ne pripadam ovde" može smatrati himnom otpadnika i izgnanika. Iako je izgledalo da je to samo još jedan instant hit, vreme je pokazalo potpuno suprotno.

 
8. Whitney Houston - I Will Always Love You

Ovu je pesma Doli Parton koju je hitom napravila Vitni Hjuston koja je pesmu originalno snimila za film "Telohranitelj" i koja je zapravo objavljena 1992. godine, ali je svoj uspeh doživela u 1993. godini. Pitanje je da li bi doživela takvu popularnost da je lično za film nije odabrao Kevin Kostner koji je glumio telohranitelja u filmu.

 
9. The Proclaimers - I'm Gonna Be (500 Miles)

Pesma koja je često u zabludi pripisivana bendu They Might Be Giants. I ova pesma je originalno objavljena ranije, 1988. godine, ali je popularnost stekla kada je ponovo objavljena za potrebe filma "Benny and Joon". Bend je nedavno objavio album svojih najvećih hitova na kojem se nalazi 29 pesama.

 
10. Tag Team - Whoomp (There It Is)

Uđite u gomilu i viknite "Whoomp" sigurno će vam neko uzvratiti "There it is" jer su momci iz grupe uspeli da naprave refren koji je toliko zarazan, da ga verovatno pola ljudi na zemljii dalje pamti. Bend je prestao sa radom 1995. godine, ali su 2012. održali nekoliko koncerata.

 
11. 4 Non Blondes - What's Up?

12. Meat Loaf - "I Would Do Anything for Love (But I Won't Do That)

13. Cypress Hill - Insane in the Brain

14. Red Hot Chili Peppers - Soul to Squeeze

15. Salt-n-Pepa With En Vogue - Whatta Man

16. Lenny Kravitz - Are You Gonna Go My Way?

17. Stone Temple Pilots - Plush

18. Counting Crows - Mr. Jones

19. Pearl Jam - Jeremy

20. Aerosmith - Cryin

Нема коментара: