3. 7. 2013.

Bodan Arsovski (Leb i Sol): Drugovi iz Sarajeva posudili su nam novac za karte i hranu

Čuvena makedonska grupa Leb i Sol nastupit će u Bosanskom kulturnom centru, 7. jula u 21 sat, u okviru festivala Baščaršijske noći. O koncertu, iskustvima sa Sarajevom, novim projektima i odlasku Vlatka Stefanovskog razgovarali smo sa basistom grupe, Bodanom Arsovskim
Razgovarao: Adnan Učambarlić/Klix

Koliko dugo grupa Leb i Sol nije nastupala u Sarajevu?

- Nije nas bilo od kraja osamdesetih, a bilo je tako divnih koncerata ranije. Meni je oduvijek prijala sarajevska atmosfera i prijem kod publike koja je upijala svaki ton koji bismo odsvirali. Bili smo veoma poštovani i svaki naš novi album je bio primljen sa oduševljenjem. To je vjerovatno zbog toga što smo, prije svega, bili pošteni prema sebi i svom stvaralaštvu i zbog toga što je svaki novi album bio pozitivni pomak u kreativnosti i sviračkim vještinama.
Kakva su vaša lična iskustva sa Sarajevom?

- Još kao klinci, davne 1977. godine, kada smo prvi put došli u Sarajevo, naišli smo na veliko drugarstvo i otvorenost naših kolega i budućih prijatelja. Došli smo vozom iz Skopja, noseći sa sobom svu opremu, ali zaboravili smo predvidjeti šta ćemo sa svim tim instrumentima, pojačalima, klavijaturama i bubnjevima, dalje po gradu. Čekali smo na stanici da nas neko pokupi i da krenemo ka Skenderiji na koncert. Na kraju svega toga nismo imali novca da se vratimo nazad, pa su nam sarajevski drugovi pozajmili nešto novca da kupimo karte i nešto za pojesti. Tako sam se vezao za Sarajevo i počeo da volim taj grad.
Svirate u svojoj izvornoj postavi, ali bez Vlatka Stefanovskog. Zašto?

- Nakon izlaska novog albuma "Itakanataka" (I tako dalje) Leb i Sol u novoj postavi nastupa od 2008. godine. Bilo je koncerata u Torontu, Londonu, Beogradu, Zagrebu, turneja u Australiji... Vidjelo se da je Božikov izvrstan gitarista i da je svojom interpretacijom i zvukom gitare donio veliko osvježenje u grupu. Sada Leb i Sol zvuči kompaktnije i stilski podsjeća na vremena krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, naravno, sa senzibilitetom 21. stoljeća.

Kako se Dimitar Božikov snašao kao zamjena?

- To ćete vidjeti uskoro u Sarajevu. On je mlađi od nas i na nekin način je rastao uz našu muziku. On voli da ima lijep zvuk gitare i voli solirati kada ga "stari vuci" podržavaju u pozadini. To je za njega čast i privilegija, a nama zadovoljstvo muziciranja.

Kakav je osjećaj opet okupiti staru ekipu?

- Kada smo se okupili 2006. godine, povodom 35 godina postojanja grupe, uzbuđenje je bilo veliko. Muzika je odmah "prozvučala". To je ono što je svakome od nas pomalo nedostajalo u periodu kada grupa nije radila. Jedva smo čekali koncerte. Nije bilo lako definisati repertoar, jer je bilo puno pjesama koje smo trebali svirati. Zadovoljna publika je očekivala da nastavimo raditi i to smo uradili. Snimili smo novi album i ponovo počeli turneje.

Imate novi projekt sa simfonijskim orkestrom, o čemu se tačno radi i hoćemo li i u Sarajevu moći čuti nešto od toga?

- Da, prošle je godine Kokan uradio orkestracije najpoznatijih kompozicija iz repertoara grupe. Sa simfonijskim orkestrom smo imali četiri nastupa u Makedoniji i jedan u Srbiji. To je pravac u kojem trebamo raditi i ubuduće. Mene lično ovakav pristup muzici grupe Leb i Sol veoma ispunjava, a sve ono što smo radili tokom gotovo 40 godina dobija novi smisao, dobija se utisak ozbiljnosti i jedan sasvim novi kvalitet, koji publiku ne ostavlja ravnodušnom. Postoji prijedlog da se taj projekt uradi u BiH, uz učešće tri orkestra, odnosno banjalučkim, sarajevskim i mostarskim muzičarima. Nadam se da će organizatori uspjeti realizirati tu ideju, pa da uradimo nešto veoma lijepo.

Planirate li i neki novi album u skorije vrijeme?

- Ovaj novi pristup digitalizacije muzike i pojave izdavača na našim prostorima otvara jednu novu perspektivu zaštite stvaralaštva i očekuje se da će muzička produkcija ponovo zaživjeti. Naravno da radimo na novom materijalu, ali još nismo odlučili kada ćemo ući u studio.

Vi ste i predsjednik makedonskog udruženja za zaštitu autorskih prava. Kakva je sada situacija sa autorskim pravima kod vas? Jesu li se autori konačno izborili protiv plagijata i za svoja prava?

- Ja sam u organizaciji koja kolektivno upravlja pravima muzičkih izvođača i fonogramskih producenata u Makedoniji. Ova prava su još uvijek tabu tema kod nas, jer korisnici i građani uopće ne razlikuju šta je autor, a šta producent i izvođač. Čak i sami nosioci prava veoma sporo kapiraju da je došlo vrijeme da se njihovo vlasništvo treba poštovati. U svakom slučaju, ovaj proces je nezaustavljiv, proći će neko vrijeme i sve će doći na svoje mjesto. U tom kontekstu, neophodna će biti saradnja i sa udruženjama iz BiH, kao i udruženjima iz regije i cijelog svijeta.

Šta će se sve naći na repertoaru koncerta u Sarajevu?


- Sarajevski koncert će biti isti onakav kao što sviramo svuda po svijetu. Sviramo kompozicije sa novog albuma "Itakanataka" i, naravno, starije kompozicije koje su svima poznate i koje su proslavile Leb i Sol.

Šta poručujete sarajevskoj publici i šta mogu očekivati od koncerta?

- Koncert grupe Leb i Sol je veliki doživljaj. Starijoj publici, koja je ranije dolazila na naše koncerte, mogu poručiti da će doživjeti lijep ugođjaj i pozitivne reminiscencije na ona "stara vremena", dok mlađima želimo pokazati kako se ranije sviralo i kako je ta muzika puna emocija i života. U svakom slučaju, očekujem da će svima nama biti veliko zadovoljstvo.

Нема коментара: